Toegankelijkheid

Skip to main content

Basishouding van meeste omwonenden over Eindhoven Airport blijft positief

11 maart 2021

De basishouding van de meeste omwonenden van Eindhoven Airport over de luchthaven blijft -gezien over de afgelopen twee jaar- positief. Dat blijkt uit onderzoek dat Motivaction in 2020 uitvoerde in opdracht van Eindhoven Airport*. Ook de meerwaarde voor de regio en de regionale economie blijft hoog scoren. Verder wordt duidelijk dat - net zoals landelijk is te zien - ook voor Eindhoven Airport de focus op een positieve bijdrage aan de leefomgeving in de Brainportregio steeds belangrijker wordt.

In 2020 hadden bijna drie van de vier omwonenden (74 procent) een positieve tot zeer positieve basishouding ten opzichte van de luchthaven (2018: 71 procent). Circa de helft van de omwonenden (51 procent) ervaart de nabijheid van de luchthaven als positief tot zeer positief (2018: 55 procent). Hoewel fors minder ondervraagden gebruik maakten van de luchthaven vanwege de coronapandemie, vindt een grote meerderheid (84 procent) Eindhoven Airport belangrijk voor de stad en de regio Eindhoven (2018: 85 procent). Ongeveer twee derde vindt Eindhoven Airport een visitekaartje voor de regio (65 procent). Volgens veel omwonenden levert de luchthaven een belangrijke bijdrage aan de regionale economie, het welzijn en de welvaart. Maar de luchthaven heeft ook impact op mensen en hun leefomgeving. Hoewel de overgrote meerderheid zelf nauwelijks geluidsoverlast ervaart, vindt een derde van de ondervraagden dat Eindhoven Airport zich meer mag inspannen om geluidshinder terug te dringen (33 procent). 40 procent vindt dat Eindhoven Airport genoeg oog heeft voor haar omgeving. De andere 60 procent is meestal niet negatief maar op dit punt nog niet overtuigd, zo blijkt uit het onderzoek.

 “We zijn tevreden dat de regio positief blijft over de luchthaven en deze van toegevoegde waarde vindt. We hopen daarom dat we na de pandemie de regio weer goed kunnen verbinden met onze internationale bestemmingen. Daarnaast blijven we werken aan initiatieven die hinder beperken en de impact op milieu en leefomgeving terugbrengen,” reageert Roel Hellemons, algemeen directeur van Eindhoven Airport, op het rapport. Zo heeft de luchthaven al de geplande vluchten na 23.00 uur geschrapt, het aantal vliegbewegingen bevroren op 41.500 tot en met 2022, havengelden gedifferentieerd om luchtvaartmaatschappijen te stimuleren om stillere en schonere toestellen in te zetten en het plan ingezet om in 2030 geen CO2 meer uit te stoten bij de luchthavenactiviteiten. Hellemons: ”In goed overleg met de omgeving blijven we ons onverminderd inzetten voor een goede balans tussen de impact en de ontwikkeling van Eindhoven Airport.”

 

Over het onderzoek

Motivaction voerde in 2020 vier kwartaalonderzoeken uit in opdracht van Eindhoven Airport. Daarin werden in totaal ruim 1.200 inwoners van de Brainportregio Eindhoven bevraagd middels een online enquête. In 2018 voerde Motivaction een vergelijkbaar onderzoek uit in het kader van de Proefcasus Eindhoven Airport. Het volledige onderzoeksrapport kun je hier downloaden.


Vragen?
Jeroen Senster

Email
Functie Principal Research Consultant
Telefoon +31 (0)6 112 909 67


Gerelateerde artikelen

Biculturele Nederlanders kijken steeds minder Nederlandse televisie

André Kamphuis
01 september 2020

Last van belangst? Met deze 3 tips kom je daarvan af

Sander Kluiters
19 maart 2021

Segmentatieonderzoek 2018 van start

14 maart 2018

De filterbubbel van de moderne nieuwsconsument

Kevin Hengstz
27 december 2018
Neem contact met ons opCopyright ©2024 Motivaction International B.V. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency