Toegankelijkheid

Klanten die boos worden van een feeststol, kopen ‘m wél

07 juli 2022

Schande werd ervan gesproken, toen Albert Heijn en Lidl de kerst- en paasstol omdoopten tot feeststol. Supermarkten zouden traditionele christelijke feestdagen opofferen om islamitische klanten te behouden. Een andere commerciële overweging is aannemelijker: Een kerststol moet na de Kerst uit de schappen, een feeststol kan nog even blijven liggen, schreef nu.nl.

Als bedrijven zich richten op consumenten die tot een minderheid behoren, dan leidt dat regelmatig tot verregaande verdachtmakingen. Maar hoe groot is de groep die voor deze ophef en verdachtmakingen zorgt? En is het te begrijpen dat bedrijven voorzichtiger worden met het aanpassen van hun product- en dienstenaanbod?

Uit onder andere recent onderzoek van Motivaction blijkt dat ongeveer 20% van de consumenten zich verzet tegen het inclusiever maken van producten en diensten. Er zijn echter weinig aanwijzingen dat ze hierdoor minder aankopen doen of naar concurrenten overstappen. Bijna de helft vindt het juist wel goed dat bedrijven producten introduceren rondom ramadan of Eid al Fitr, het ‘Suikerfeest’. Deze groep geeft door een groter aanbod wél meer uit aan deze producten.

Fors meer, blijkt uit eerder onderzoek uit 2014 en 2017. De gemiddelde besteding van moslims aan de dagelijkse boodschappen stijgt tijdens de ramadan van 90 naar 120 euro per week. Zeker voor supermarkten een grote commerciële kans, oplopend tot  ongeveer 15 miljoen euro extra omzet per week.

Toch zie je hier in de winkels weinig of niets van terug. Een enkel schapje met wat Turkse en Marokkaanse levensmiddelen bij Albert Heijn, daar blijft het wel bij. De andere grote supermarktketens of kledingwinkels zoals Zara en H&M, laten deze kans allemaal liggen. Geen posters, geen folders, geen campagnes waarmee zij inspelen op die koopbereidheid.

Kleinere supermarkten als Tanger doen dit wél en zien in de ramadantijd hun omzet flink stijgen. Grijp die kans dus en laat biculturele Nederlanders niet links liggen. Dit jaar wordt het Offerfeest, Eid al Adha, gevierd van ongeveer 9 tot 12 juli.


Vragen?
Bob Schenk

Email b.schenk@motivaction.nl
Functie Research manager
Telefoon +31 (0)20 589 82 52


Gerelateerde artikelen
HR Benchmark 2020

HR Benchmark 2020: grote rol voor workforce transformation het aantrekken van medewerkers

Ester Koot
17 juni 2020
Zo help je ondernemers de coronacrisis door

Zo help je ondernemers de coronacrisis door

Rob Doornbos
23 juli 2020
Shopper onderzoek

Consument wordt steeds kritischer over prijs bij online boodschappen

Clasine van der Wal
25 augustus 2020
Vrouwelijke professional arbeidsmarkt

Salariskloof lijkt groter te worden, vrouwen alsnog positiever over arbeidsmarkt

Daan Damen
14 juni 2019
Neem contact met ons opCopyright ©2023 Motivaction International. All Rights Reserved