Toegankelijkheid

Skip to main content

Duurzame maatregelen verminderen zorgen over energiekosten

09 juli 2024

Uit onderzoek van Motivaction, in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), blijkt dat huishoudens met duurzame maatregelen zoals zonnepanelen, warmtepompen en woningisolatie zich minder zorgen maken over hun energierekening.

 

Positieve impact en hoge tevredenheid

Ruim zeventig procent van de zonnepanelen-bezitters en ruim zestig procent van de gebruikers van warmtepompen en isolatiemaatregelen melden minder zorgen over hun energierekening. Olof van der Gaag, voorzitter van de NVDE, benadrukt: “Verduurzaming is de meest structurele oplossing voor een betaalbare en voorspelbare energierekening.”

Daarnaast toont het onderzoek aan dat Nederlanders zeer tevreden zijn met hun duurzame maatregelen. Zonnepanelen scoren het hoogst met een tevredenheidspercentage van 95%, gevolgd door elektrische auto’s (91%), isolatiemaatregelen (90%) en warmtepompen (85%).


Verduurzaming bereikbaar voor Iedereen

Het onderzoek laat zien dat zowel huiseigenaren als huurders, en mensen uit alle inkomensklassen, tevreden zijn met duurzame maatregelen. Minima met zonnepanelen melden zelfs vaker dan gemiddeld dat ze zich minder zorgen maken over hun energierekening (indicatief, wegens het kleine aantal respondenten in deze specifieke groep).


Trots en comfort

Driekwart van de bezitters van duurzame maatregelen is trots op hun investering en ervaart meer comfort in huis. Het merendeel zou dezelfde maatregelen opnieuw aanschaffen, met percentages van 80, 79 en 86% voor respectievelijk zonnepanelen, warmtepompen en elektrische auto’s.


Brede toegang tot duurzame maatregelen

Duurzame maatregelen verminderen effectief de zorgen over energiekosten. Van der Gaag pleit voor bredere toegankelijkheid: “Het zou goed zijn om deze ‘zorgenverlichters’ voor iedereen bereikbaar te maken, bijvoorbeeld door grootschalige woningverbetering, snellere uitrol van zonnepanelen op huurhuizen en het bereikbaar maken van elektrische auto’s voor lagere inkomens.”


Conclusie

Duurzame maatregelen hebben een positieve impact op de financiële gemoedsrust en tevredenheid van huishoudens. Het is cruciaal om deze voordelen breder beschikbaar te maken, zodat iedereen kan profiteren van een betaalbare en voorspelbare energierekening. Samen kunnen we werken aan een duurzamere toekomst voor alle Nederlanders. 

Wil jij jouw duurzaamheidsboodschap op een effectieve manier communiceren?

Neem contact op met Gerard of Caress of download onze whitepaper.

Bron: NVDE


Vragen?
Gerard van der Werf

Email
Functie Senior Research Consultant
Telefoon +31 (0)20 589 82 40

Caress Ridder

Email
Functie Researcher
Telefoon +31 (0)20 589 82 61


Gerelateerde artikelen

Data en veiligheid

Karel Slootman
30 maart 2023

Nederlanders lachen om gekke eigenaardigheden

Kevin Hengstz
26 september 2018

Doe mee aan het Mediabereiksonderzoek biculturele Nederlanders 2024

Lex van Meurs
28 maart 2024

In 4 stappen naar een nieuw concept. Stap 4: hoe maak je de go / no-go beslissing?

Henriët Hensen
16 januari 2020
Neem contact met ons opCopyright ©2024 Motivaction International B.V. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency