Toegankelijkheid

Skip to main content

Dromen van een toekomst met Generatie Z

15 augustus 2023

“Jongeren vanwege klimaatcrisis angstig voor toekomst: 'Ik voel mij machteloos’ ” kopt RTL Nieuws in 2021. Foto’s van Gen Z’ers op de barricade met leuzen op borden zoals “Vraag je je af waarom we hier staan? Onze toekomst gaat eraan! ”zijn in de media alom vertegenwoordigd. Beelden en teksten die laten zien dat jongeren zich zorgen maken over hun toekomst en zich uitspreken in een poging het heft in eigen handen te nemen. Of eigenlijk doet een deel van de jongeren dit. Want waar een groep jongeren de lasten van de wereld op de schouders draagt, maakt het overgrote deel zich vooral druk om de eigen toekomst. En neem ze dat maar eens kwalijk.

Lees ook: Technologie vanuit de ogen van Gen Z

Wanneer je met Generatie Z spreekt over te toekomst, komen veel zorgen naar de oppervlakte. Ze uiten hun zorgen over de aarde, de zorg, de woningmarkt en inflatie. Bijna alle krantenkoppen komen aan bod. Toch overheersen de zorgen over de toekomst van henzelf en de eigen omgeving. Gelijk aan de generaties voor haar maakt Generatie Z zich druk over een leuke baan vinden, de gezondheid van de naaste omgeving en - iets meer dan haar voorgangers - een huis vinden.

“Ik maak me echt zorgen om alles. Ik weet niet wat ik later wil doen. Ga ik een baan vinden die mij gelukkig maakt?”

“Ik maak me zorgen om de huizenmarkt in Nederland. Ik vraag me oprecht af of ik ooit een huis kan kopen.”

Ga in gesprek met Gen Z 

 Zorgen om je eigen toekomst zijn een stuk behapbaarder dan de zorgen om de wereld als geheel. Niet anders dan jij en ik, beseft ook Gen Z dat de grote wereldproblemen buiten onze eigen macht liggen. Deze ‘machteloosheid’ zorgt enerzijds voor rust “ik kan er toch niets aan doen” en anderzijds voor onverschilligheid. We moeten tenslotte niet vergeten dat Generatie Z (15-25 jaar) grotendeels bestaat uit jongeren met een onvolgroeide prefrontale cortex. Dit betekent dat zij moeite kunnen hebben met het overzien van de toekomst en zich focussen op het leven van dag tot dag.

“Soms probeer ik gewoon over bepaalde zaken niet na te denken. Dan wil ik er eigenlijk niet eens over praten met anderen. Ik word daar zo moe van.”

“Ik heb een enorme studieschuld opgebouwd, maar ik maak me er niet echt zorgen om. Ik vind mijn weg wel.”

Een kleine groep jongeren draagt de lasten van de wereld op haar schouders en uit die in activisme. Deze groep jongeren is luid en goed zichtbaar in de media, resulterend in een ietwat misplaatst beeld van een ‘Activistisch Generatie Z’. Maar wellicht zorgen zij ook voor verandering in de toekomst.

Leer de belevingswereld van G nog beter kennen en integreer die kennis met jouw marketingstrategie om beter aan te sluiten bij deze interessante en groter wordende doelgroep. Schrijf je in voor onderzoek onder deze generatie. Inschrijven kan tot 3 oktober. Klik hier voor meer informatie.


Vragen?
Loes Kleijngeld

Email
Functie Researcher
Telefoon +31 (0)20 589 82 05


Gerelateerde artikelen

Nieuwsbrief april '24: Over het mediabereiksonderzoek en de kracht van duurzaam gedrag

Yvonne van Beek
02 april 2024

Flexibele werktijden zijn na salaris het belangrijkst

Jeroen Senster
11 januari 2022

Ruime meerderheid Nederlanders dik tevreden met baas

Sanne Audenaert
23 september 2021

Thuis ontbijten, of toch buiten de deur?

Ruurd Hielkema
20 juni 2019
Neem contact met ons opCopyright ©2024 Motivaction International B.V. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency