Toegankelijkheid

Skip to main content

Kinderen sporten veel te weinig

22 december 2023

Nederlanders zijn het er bijna unaniem (83%) over eens: doordat kinderen steeds vaker achter schermen zitten is het nog belangrijker om sport en spel voor iedereen toegankelijk te maken. Daarnaast zorgen sport en spel volgens ruim drie kwart van de Nederlanders voor verbinding en samenhang in de maatschappij en zorgt het voor meer zelfvertrouwen bij kinderen. Dit blijkt uit onderzoek dat Motivaction in 2023 in opdracht van de Cruyff Foundation uitvoerde. Met de boodschap ‘Creating Space’ streeft de Cruyff Foundation om hier aan bij te dragen, door zoveel mogelijk kinderen en jongeren toegang te geven tot sporten en bewegen.


Creating space

Creating Space for children betekent ‘ruimte creëren’ in het Nederlands. Hiermee bedoelt de Cruyff Foundation dat zij kinderen en jongeren de ruimte willen geven om te sporten en te bewegen. En dat is nodig. Steeds minder kinderen en jongeren voldoen aan de beweegrichtlijn (bron CBS) en de tijd die kinderen achter een scherm doorbrengen blijft ieder jaar toenemen (bron NOS). Drie kwart van de Nederlanders (74%) staat dan ook volledig achter deze boodschap. Daarnaast vindt 72% het ook steeds belangrijker dat er organisaties zijn die ervoor zorgen dat alle kinderen kunnen meedoen met sport en spel.

Middels bijvoorbeeld een Cruyff Court of het financieren van sportmaterialen/rolstoelen zodat kinderen met een handicap kunnen sporten. Maar ook dat zij met hun projecten kinderen en jongeren figuurlijk de ruimte willen geven. De ruimte om zich te ontwikkelen, ruimte om vrienden te maken én ruimte waar zij hun fysieke en mentale gezondheid kunnen verbeteren.


Activiteiten Cruyff Foundation

De verschillende activiteiten die de Cruyff Foundation organiseert voor kinderen en jeugd worden door het Nederlands publiek zeer positief gewaardeerd (gemiddeld tussen de 7,5 en 8). De aanleg van Cruyff Courts in Nederland is nog altijd de meest bekende activiteit van de Cruyff Foundation. Maar de Cruyff Foundation doet veel meer dan dat. Zo legt de Cruyff Foundation Cruyff Courts aan in het buitenland en in vluchtelingenkampen. Daarnaast worden speciale Cruyff Courts aangelegd voor jeugd met een handicap en wordt ondersteuning geboden aan sportprojecten voor deze doelgroep. Ook worden diverse sportevenementen georganiseerd, zoals de Open Dag waarbij kinderen de gaafste sporten kunnen uitproberen en zo te ontdekken wat bij hen past.


Bewegen met een handicap

Met name voor kinderen met een handicap is de toegang tot sport en bewegen een uitdaging. 60% van de kinderen met een verstandelijke handicap sport namelijk niet eens wekelijks. Bij kinderen met een lichamelijke beperking is dat percentage zelfs minstens 70%. Alle kinderen verdienen het om plezier te hebben en het beste uit zichzelf te kunnen halen door sport.

Juist door hun handicap bewegen deze kinderen dagelijks sowieso vaak al minder. Gebrek aan beweging en teveel stilzitten heeft enorme gevolgen voor hun gezondheid. Fitter en sterker zijn helpt ze ondanks hun (fysieke) belemmeringen beter te functioneren.


Cruyff Legacy 14K

Cruyff Legacy 14K, die loop je ook voor een ander. 

Met jouw deelname aan de Cruyff Legacy 14K haal je geld op voor de Cruyff Foundation. Voor kinderen met een handicap, zodat zij kunnen sporten. En dat is keihard nodig!

Meld je hier aan: Cruyff Legacy 14K op 7 april 2024 (cruyff-foundation.org)


Over het onderzoek

Voor het online onderzoek is gebruikgemaakt van het StemPunt-panel van Motivaction. 1.012 respondenten in de leeftijd van 18 tot en met 75 jaar hebben de vragenlijst volledig ingevuld. De veldwerkperiode liep van 6 t/m 11 maart 2023. Het onderzoek is representatief voor de kenmerken geslacht, leeftijd, opleiding, regio en waardenoriëntatie volgens het Mentality-model. Motivaction is lid van de MOA en maakt deel uit van de Research Keurmerkgroep.

Gerelateerde artikelen

Smart Society Monitor: Nederland bezorgd over toenemende invloed van slimme technologie

Natascha Schippers
26 oktober 2021

Nederlandse CEO, pak je verantwoordelijkheid – helft Nederlandse bevolking ontevreden over rol bedrijven

Ruurd Hielkema
28 augustus 2020

Bureaucratie frustreert jonge ambtenaar

Marco Sodderland
31 oktober 2019

Wie steekt de draak met ons pensioen?

Irene Zondervan
06 september 2018
Neem contact met ons opCopyright ©2024 Motivaction International B.V. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency