Toegankelijkheid

Kwart Nederlanders denkt dat internet niet vrij van censuur is

13 december 2018

De meeste Nederlanders, ongeveer tweederde, gebruikt het internet nog altijd op de manier waarvoor het ooit bedoeld is. Het vrijuit opzoeken van informatie. Een kwart van de internettende bevolking is echter ook van mening dat het open internet niet vrij is van censuur. En hoewel de helft van de mensen vindt dat het leven met de doorbraak van het internet ook complexer geworden is kunnen de meesten zich niet meer voorstellen om zonder internet te moeten leven. Dat blijkt uit onderzoek dat Motivaction uitvoerde in opdracht van XS4ALL.

 

Veel voor- maar ook nadelen

De toegankelijkheid van informatie wordt door zes op de tien Nederlanders gezien als een van de grootste voordelen van het internet. Maar liefst 80 procent is van mening dat het internet een belangrijke bijdrage geleverd heeft aan de vrije uitwisseling van informatie en gegevens. De helft van de mensen vindt zelfs dat toegang tot het internet een mensenrecht is, maar daarmee nog geen primaire levensbehoefte. Volgens het CBS heeft 97 procent van alle Nederlandse huishoudens toegang tot het internet. 

Toch zien veel mensen ook wel nadelen. Onder jongeren tot 25 jaar vind een kwart het gebrek aan privacy een nadeel. De schandalen rondom datalekken, handel in persoonsgegevens en het gevaar van cybercriminelen en online bedrijven die het internetgedrag in kaart brengen zorgen voor een negatiever beeld van het internet. Maar, zo blijkt ook uit het onderzoek, 60 procent van de Nederlanders vindt dat het internet de wereld mooier gemaakt heeft.

 

Bron: Telecompaper, 12.12.2018

 


Vragen?
Jeroen Senster

Email j.senster@motivaction.nl
Functie Principal Research Consultant
Telefoon +31 (0)6 112 909 67


Gerelateerde artikelen

Participatie in het 17e omnibusonderzoek biculturele Nederlanders: schrijf je in

Ahmed Ait Moha
21 februari 2021
Bibliotheek gebruik nieuwe nederlanders

Lezen en bibliotheekgebruik door Nederlanders met een migratieachtergrond

Daan Damen
15 november 2018
Ondernemersstijl overlevingskans mkb'ers

Hoe hun ondernemersstijl de overlevingskans van mkb’ers na de coronacrisis vergroot

Rob Doornbos
15 juni 2020

Niet eerder had Nederland zo weinig zin in een WK

ruurd hielkema
Ruurd Hielkema
14 november 2022
Neem contact met ons opCopyright ©2023 Motivaction International. All Rights Reserved