Toegankelijkheid

Skip to main content

Nederlanders worstelen met smartphoneverslaving

23 maart 2023

Uit een representatief onderzoek van Motivaction voor de podcast Goed Verhaal blijkt dat de afhankelijkheid van Nederlanders van hun smartphone groot is. Zo blijkt dat 49% van de jongeren liever nooit meer seks wil dan nooit meer een smartphone.

Enkele opvallende resultaten

58% van de Nederlanders zou liever een week geen seks hebben dan geen smartphone te kunnen gebruiken. Zo kiest 43% van de mannen voor een week zonder seks tegenover 72% bij vrouwen. Vooral jongeren willen hun smartphone niet opgeven in ruil voor seks.  In de groep 18 t/m 24 jaar kiest 81% om een week geen seks te hebben. 

Wat hebben Nederlanders liever, nooit meer seks of nooit meer een smartphone?

31% van de mensen zou liever nooit meer seks hebben dan nooit meer een smartphone te kunnen gebruiken. 20% van de mannen zou liever nooit meer seks hebben. Bij vrouwen is dat percentage veel hoger: 41%. 49% van de 18 tot 24-jarigen wil liever nooit meer seks dan de smartphone op te geven.

We hebben een representatieve groep nog meer dilemma's voorgelegd

17% van de mensen zou liever een pink verliezen dan nooit meer een smartphone te kunnen gebruiken. Bij jongeren (18 t/m 24 jaar) is dat percentage 36%. 82% van de respondenten zou liever een week geen alcohol drinken dan een week geen smartphone gebruiken.

De rol van smartphones in het dagelijks leven

23% van de respondenten besteedt meer tijd aan hun smartphone dan aan hun partner of beste vriend(in). Ook ervaart 39% dat hun partner of beste vriend(in) vaak wordt afgeleid door de smartphone tijdens een gesprek. 20% slaapt meestal met de smartphone in bed. Bij jongeren (18 tot 24) is dat aantal 35%. 74% vindt het niet prettig om zonder smartphone van huis te gaan. En 20% van de mensen raakt in paniek als de batterij van de smartphone bijna leeg is.

Veel Nederlanders zeggen van zichzelf dat ze verslaafd zijn aan hun smartphone

34% van de mensen zegt verslaafd te zijn aan de smartphone. Van de jongeren tussen de 18 en 24 zegt 62% verslaafd te zijn aan de smartphone. 

Hechten aan je merk smartphone

We hebben ook onderzocht hoezeer mensen hechten aan hun merk smartphone. We hebben bezitters van Apple en Samsung smartphones gevraagd hoe groot het geldbedrag moet zijn waardoor ze bereid zijn hun favoriete telefoonmerk op te geven. Hieruit bleek dat 17% van de Nederlanders geen enkel geldbedrag voldoende vindt om hun eigen merk smartphone nooit meer te mogen gebruiken. Nederlandse Apple iPhone-gebruikers die bereid zijn om voor altijd afscheid te nemen van hun iPhone willen hiervoor gemiddeld €203.390. Nederlandse Samsung Galaxy-gebruikers die bereid zijn om voor altijd afscheid te nemen van hun Galaxy willen hiervoor gemiddeld €120.332.


Vragen?
Kevin Hengst

Email 
Functie Senior Strategy Consultant
Telefoon +31 (0)20 589 82 25


Gerelateerde artikelen

Schrijf je nu in voor deelname aan de Corona Impact Monitor

Gerard van der Werf
19 maart 2020

Nederland weet nog te weinig van dementie

Cecilia Keuchenius
03 september 2018

Segmentatieonderzoek 2018 van start

14 maart 2018

Een derde van ouders maakt zich zorgen om ontwikkeling schoolgaand kind

Maartje Rooker
01 mei 2020
Neem contact met ons opCopyright ©2023 Motivaction International. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency