De pragmaticus

BusinessLocus pragmaticus

De pragmaticus kunnen we kenmerken als hardwerkend, serieus, nuchter en verantwoordelijk: ‘geen woorden maar daden’. Een onder­nemer die geen vraagtekens zet bij het ondernemerschap, zich nooit afvraagt waarom hij ondernemer is, maar gewoon doet en hard werkt. En dat altijd met hart voor zijn klanten en zijn medewerkers (als hij die heeft). Status doet de pragmaticus weinig, hij handelt vanuit wat goed is voor de zaak. Hij weet wat er speelt in de markt en hoewel hij geen trendsetter is, staat hij wel open voor vernieuwing. Mits het nut ervan bewezen is.

In zijn bedrijf is de pragmaticus de stabiele factor, de procesmanager, de instructeur. Hij voert zijn bedrijf bekwaam en neemt geen onnodige risico’s, stabiliteit staat voorop. Hij neemt belangrijke besluiten vaak zelf, maar houdt daarin rekening met zijn medewerkers. Wanneer hij het nodig acht, vraagt hij naar hun mening.

Pragmatici hebben het de afgelopen jaren niet makkelijk gehad. Ze missen het aanpassingsvermogen en de creativiteit om gewijzigde marktomstandigheden het hoofd te bieden. Nu het weer beter gaat, zijn ze gematigd optimistisch. Verwacht bij de pragmatici geen groei in werkgelegenheid of investeringen.

De pragmaticus is zich tot op zekere hoogte bewust van ontwikkelin­gen in de markt maar is hij geen voorloper binnen zijn vakgebied. De pragmaticus is primair gericht op het hier en nu en zaken waar hij niet direct mee te maken heeft, staan niet hoog op de agenda.

 

Kernwoorden

No-nonsense, gedreven, klantvriendelijk, weinig statusgevoelig, hart voor de zaak, ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.’

 

Leeftijd, opleiding, geslacht

Middelbaar opgeleid, meestal tussen de 35 en 65, maar werken opvallend vaak door na hun 65ste.

 

Bedrijfsvorm

Vaker dan bij andere typen meerdere eigenaren per bedrijf, bovengemiddeld aantal vof’s.

 

Mediagebruik

Voorkeur voor persoonlijke benadering, bijvoorbeeld via dm of e-mail, besteden relatief weinig aandacht aan radio, tv en print.

 

BusinessLocus pragmaticus

 

Bekijk de andere BusinessLocus-segmenten:

Profiel einzelgängerProfiel expertProfiel hoederProfiel pragmaticusProfiel ontplooier

Download de whitepaper

Bekijk hier de privacy policy

Facebook Twitter LinkedIn