Toegankelijkheid

Skip to main content

Levend koken kreeften onacceptabel voor meeste Nederlanders

23 augustus 2016

Dat krabben en kreeften levend worden gekookt voor consumptie, is onacceptabel voor de meeste Nederlanders. 58 procent vindt dat hierop een verbod moet komen.

 

Dat blijkt uit een onderzoek van Motivaction in opdracht van de Stichting Vissenbescherming en de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren.

 

Volgens 45 procent van de Nederlanders moet het verplicht worden om krabben en kreeften direct na de vangst elektrisch te verdoven en te doden. Zij vinden dat de horeca alleen krabben en kreeften mag verkopen die op deze manier aan hun einde zijn gekomen. 

 

Pijn

Twee derde van de ruim duizend ondervraagden denkt dat krabben en kreeften pijn kunnen ervaren. De wetenschap is daar juist verdeeld over. De schaaldieren zouden een te simpel zenuwstelsel hebben om pijn te ervaren. Dat een kreeft gaat gillen als ze in kokend water wordt gegooid, is geen gevolg van bewust gedrag, maar een reflex, concludeerde een Noors regeringsonderzoek in 2005.

 

Experimenten aan de universiteit van Belfast zouden hebben aangetoond dat schaal- en schelpdieren waarschijnlijk wel pijn ervaren in plaats van alleen reflexen vertonen.

Onverdoofd slachten

De deelnemers aan het onderzoek werd ook gevraagd naar hun mening over het onverdoofd slachten van op zee gevangen vis. De net gevangen vis wordt opengesneden om ingewanden te verwijderen. Volgens 42 procent is deze slachtmethode onacceptabel. Nog een iets grotere groep (46 procent) vindt dat hier een verbod op moet komen.

 

Bron: RTL Nieuws, 22.08.2016

Deel dit artikel

Vragen?
Cecilia Keuchenius

Email
Functie Senior Research Consultant
Telefoon +31 (0)20 589 83 83

Bram van der Lelij

Email
Functie Senior Research Consultant
Telefoon +31 (0)20 589 83 83


Gerelateerde artikelen

Irene Zondervan in PensioenAdvies: ‘Voor pensioen moet je een leesbril hebben’

Irene Zondervan
28 februari 2019

Annalect en Motivaction vieren 20-jarige samenwerking

Stephanie Altena
28 maart 2024

Hoe werk je als kwalitatief onderzoeker in tijden van corona?

Henriët Hensen
11 mei 2020

Hoe we huiseigenaren wél kunnen stimuleren om te verduurzamen

Gerard van der Werf
11 juni 2019
Neem contact met ons op
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.



Copyright ©2024 Motivaction International B.V. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency