Toegankelijkheid

Skip to main content

Levend koken kreeften onacceptabel voor meeste Nederlanders

23 augustus 2016

Dat krabben en kreeften levend worden gekookt voor consumptie, is onacceptabel voor de meeste Nederlanders. 58 procent vindt dat hierop een verbod moet komen.

 

Dat blijkt uit een onderzoek van Motivaction in opdracht van de Stichting Vissenbescherming en de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren.

 

Volgens 45 procent van de Nederlanders moet het verplicht worden om krabben en kreeften direct na de vangst elektrisch te verdoven en te doden. Zij vinden dat de horeca alleen krabben en kreeften mag verkopen die op deze manier aan hun einde zijn gekomen. 

 

Pijn

Twee derde van de ruim duizend ondervraagden denkt dat krabben en kreeften pijn kunnen ervaren. De wetenschap is daar juist verdeeld over. De schaaldieren zouden een te simpel zenuwstelsel hebben om pijn te ervaren. Dat een kreeft gaat gillen als ze in kokend water wordt gegooid, is geen gevolg van bewust gedrag, maar een reflex, concludeerde een Noors regeringsonderzoek in 2005.

 

Experimenten aan de universiteit van Belfast zouden hebben aangetoond dat schaal- en schelpdieren waarschijnlijk wel pijn ervaren in plaats van alleen reflexen vertonen.

Onverdoofd slachten

De deelnemers aan het onderzoek werd ook gevraagd naar hun mening over het onverdoofd slachten van op zee gevangen vis. De net gevangen vis wordt opengesneden om ingewanden te verwijderen. Volgens 42 procent is deze slachtmethode onacceptabel. Nog een iets grotere groep (46 procent) vindt dat hier een verbod op moet komen.

 

Bron: RTL Nieuws, 22.08.2016


Vragen?
Bram van der Lelij

Email
Functie Senior Research Consultant
Telefoon +31 (0)20 589 83 83


Gerelateerde artikelen

Leasen is here to stay met Generatie Z als haar grootste aanjager

Loes Kleijngeld
17 juli 2023

Onderzoek Motivaction wijst uit: Radio is springlevend en we luisteren het meest aandachtig naar BNR

Lex van Meurs
15 juni 2021

Onderzoek: juist in onzekere tijden

Eric-Jan Klöne
06 april 2020

Populariteit moestuinen stijgt, geld is niet belangrijk

Ruurd Hielkema
16 oktober 2023
Neem contact met ons opCopyright ©2024 Motivaction International B.V. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency