Toegankelijkheid

Skip to main content

Last van belangst? Met deze 3 tips kom je daarvan af

19 maart 2021

Heb jij ook last van knikkende knieën en zweethanden als je een afspraak moet maken bij de tandarts? No worries, je bent niet de enige. Belangst is een veel voorkomend iets, vooral onder jongeren blijkt uit onderzoek. Het is natuurlijk super onhandig, dus wij geven je 3 tips om over je belangst heen te komen. Je bent niet de enige die een hekel heeft aan bellen. Zeker onder jongeren is het een ding. Uit een onderzoek uit 2018 van Motivaction en Tele2 bleek namelijk dat 40% van de mensen tussen de 18 en 30 jaar oud last hebben van belangst. De grootste oorzaak van belangst is het onzekere van een telefoongesprek. Je weet niet hoe het gaat lopen, wat er gezegd gaat worden en of er geen ongemakkelijke stiltes gaan vallen. Hoe awkward is het als het gesprek stilvalt en jullie beide niet meer weten hoe je verder moet gaan? We kennen het allemaal helaas.

 

Minder telefoontjes

Daarnaast is het tegenwoordig zo makkelijk om een berichtje of mailtje te sturen, dat we bellen lekker links laten liggen. Het aantal telefoongesprekken dat plaatsvindt daalt dan ook al jaren. Tijdens de coronacrisis zijn die cijfers wel weer iets gestegen, aangezien bellen vaak de enige vorm van sociaal contact is die we nog hebben. Daarom is het, zeker nu, belangrijk dat je die telefoon gewoon durft te pakken om je collega/vriendin/dokter te bellen. Met deze 3 tips kom jij van je belangst af.

 

1. Doe het gewoon heel vaak

Ja, dit klinkt heel vanzelfsprekend en ook angstaanjagend, maar het is wel de beste tip voor belangst. Hoe vaker jij die telefoon pakt en belt, hoe makkelijker het vanzelf gaat. Oefening baart kunst, zeggen ze toch altijd?

 

2. Plan je telefoongesprekken

Moet je bellen voor je werk/studie en vind je het spannend om dat spontaan te doen? Als je de tijd hebt, stuur dan vooraf een mail naar die persoon om af te spreken wanneer jullie gaan bellen. Hierdoor heb jij al iets meer duidelijkheid en heb je niet het idee dat je ongelegen belt.

Heb je wat meer haast of ik het geen gesprek dat je kunt plannen (bijvoorbeeld de tandarts of dokter)? Schrijf dan voor jezelf uit wat je wil zeggen. En ja, dat mag ook zijn ‘goedemiddag, u spreekt met die en die en ik wil graag een afspraak maken voor dit en dit’.

Mocht je dan even in paniek raken en vergeten wat je wil zeggen, dan heb je het recht voor je neus op papier staan. Who cares dat het voorgelezen klinkt? Je hebt het wel mooi even gedaan. En hoe vaker je dat doet, hoe minder jij je spiekbriefje nodig hebt.

 

3. Maak jezelf rustig

Het is niet erg als jij voor een telefoongesprek even een paar minuutjes nodig hebt om jezelf voor te bereiden. Vaak maakt de onvoorspelbaarheid van een telefoongesprek ons nerveus, en door die nervositeit ga je over je woorden struikelen.

Neem dus even een paar minuutjes en doe wat ademhalingsoefeningen. Haal 3 keer diep adem en schud je lichaam even los. Neem even je spiekbriefje door en zorg dat je alles bij de hand hebt dat je nodig hebt. Ook voor deze tip geldt: hoe vaker je het doet, hoe minder je het nodig gaat hebben.

 

 

Bron: Beautify.nl


Vragen?
Kevin Hengst

Email 
Functie Senior Strategy Consultant
Telefoon +31 (0)20 589 82 14

Sander Kluiters

Email
Functie Research Director | Manager InnovatieLab
Telefoon +31 (0)20 589 83 83


Gerelateerde artikelen

Nederlander wil duurzame tonijn maar weet niet hoe

Els van der Velden
06 mei 2019

Corona Impact Monitor: Groeiend vertrouwen van werknemers in voortbestaan organisatie, maar daling in baanzekerheid

Ester Koot
02 april 2020

Terugblik: hoe heeft de uitslag van het referendum over de Wiv zo kunnen verrassen?

Bram van der Lelij
22 juni 2018

Nieuwsbrief jan '24: Van wendbaar navigeren tot vastberaden vooruitkijken

Karine Bloem
05 januari 2024
Neem contact met ons op



Copyright ©2024 Motivaction International B.V. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency