Bordspellen populairder dan gamen
Nederland is dol op spelletjes. Niet alleen op talenten- of miljoenenjachten op tv, maar ook op gezelschapsspelletjes aan de huiskamertafel. Vier op de tien volwassen Nederlanders spelen deze minimaal eens per maand. Mede door het succes van Hitster is deze activiteit even geliefd als het solitaire oplossen van kruiswoordpuzzels en cryptogrammen. Vals spelen hoort er helaas ook bij: één op de vijf maandelijkse spelers bezondigt zich hier weleens aan, met name jongeren. Daarnaast blijken mannen veel vaker met het mes op tafel te spelen en slechter tegen hun verlies te kunnen dan vrouwen.
Vaker gezelschapsspelletjes dan videogames
Precies veertig procent van de volwassen Nederlanders speelt minimaal maandelijks gezelschapsspelletjes zoals bordspellen, kaartspellen en dobbelspellen. Bijna zestig procent doet dit minimaal eens per twee tot drie maanden, tachtig procent minimaal eens per jaar. Daarmee is deze activiteit even geliefd als het oplossen van kruiswoordpuzzels en cryptogrammen (42% minimaal maandelijks), maar beduidend populairder dan het spelen van videogames (32% minimaal maandelijks). Millennials zijn de grootste fans van gezelschapsspelletjes: van hen speelt ruim de helft ze minimaal maandelijks, waar dit bij 55+ niet meer dan zo'n dertig procent is.
Populariteit gezelschapsspelletjes stijgt
De populariteit van gezelschapsspelletjes lijkt alleen nog maar toe te nemen. Zo'n ontwikkeling is altijd een kwestie van vraag én aanbod. Zo stelt ruim de helft (56%) van de meer frequente spelers dat er steeds meer leuke bord- en gezelschapsspellen op de markt komen, zoals Hitster. Vooral GenZ en Millennials onderschrijven de uitspraak hierover. De helft van de doelgroep (50%) constateert bovendien dat het steeds gebruikelijker wordt om dit soort spellen cadeau te geven.
Klassieke bordspellen verreweg het meest bekend & het meest aanwezig in huis
Als we verder inzoomen op bordspellen, dan blijken klassiekers als Monopoly, Rummikub en Scrabble met scores boven de tachtig procent voorlopig nog veel bekender dan een nieuwkomer als Hitster (44%). Diezelfde klassieke bordspellen liggen ook in veel meer Nederlandse woningen op de plank of in de kast (Rummikub en Monopoly beide 63%) dan Hitster (17%).
Valsspelen hoort er (een beetje) bij
Bijna inherent aan bordspellen is de mogelijkheid om tegen de randen van de spelregels aan te schuren – of eroverheen. Leuk of niet, één op de vijf frequentere spelers bezondigt zich hier weleens aan, met name GenZ (35%). Met een beetje goede wil kun je dit dus een jeugdzonde noemen, hoewel van de 45-plussers nog steeds 14% weleens valsspeelt. Dan hebben we het hier alleen nog maar over mensen die toegeven dat ze het soms niet zo nauw nemen met de regels. In de praktijk zou dit getal nog een stukje hoger kunnen liggen.
Mannen met het mes op tafel
Als het om spelinstelling gaat, moeten vooral vrouwen bij het spelen van bordspellen het nodige incasseren. Bepalen welk spel er gespeeld gaat worden, past nog wel net iets meer bij vrouwen dan bij mannen. Maar eigenschappen als spelen met het mes op tafel, slecht tegen je verlies kunnen, door willen spelen tot dat je eindelijk een keer gewonnen hebt en ook valsspelen worden veel vaker aan mannen toegeschreven dan aan vrouwen.
Hitster: een generatie overschrijdend spel
Tot slot nog aandacht voor Hitster, een groot succes in de spellenmarkt na de introductie van het origineel in Nederland (2022) en de spin-offs in de jaren daarna. Inmiddels ligt het spel in bijna één op de vijf Nederlandse huishoudens in de kast. Sterke punten zijn volgens spelers van gezelschapsspellen dat het ook geschikt is om te spelen op feestjes (73% onderschrijft dit) en dat het spel leuk is of in elk geval kan zijn voor elke generatie (68%). Daarnaast heeft nog slechts een kwart (28%) een voorkeur voor het spelen van de originele versie, wat betekent dat de nieuwe varianten van Hitster ook een groot publiek aanspreken. Desgevraagd is er zelfs nog wel behoefte aan meer spin-offs: rock/metal of carnaval, kinderliedjes of de Top 2000, liedjes uit een bepaald decennium of zelfs klassieke muziek. Bij die laatste variant zal de keuze voor het juiste jaartal dan wel heel lastig worden – je kunt er zomaar een eeuw naast zitten.
Over het onderzoek
Voor het onderzoek over gezelschapsspelletjes, waaronder we bordspellen, kaartspellen en dobbelspellen rekenen, is gebruikgemaakt van het StemPunt panel van Motivaction met meer dan actieve 70.000 leden. 1.042 respondenten in de leeftijd van 18 tot 80 jaar hebben de vragenlijst volledig ingevuld. Het onderzoek is representatief gewogen op de kenmerken geslacht, leeftijd, opleiding, regio en Mentality. Het online veldwerk werd medio april 2025 uitgevoerd. Meer informatie: of .

Ruurd Hielkema studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, was medeoprichter van Trendbox, voorzitter van de Research Keurmerkgroep en bestuurslid van SIRE.
Email
Functie Senior Research Consultant
Telefoon +31 (0)20 589 82 25


Gaan we weer langer douchen als de gasprijzen dalen?

In 4 stappen naar een nieuw concept. Stap 3: aanscherpen op basis van klantfeedback
Imago slimme meter grootste oorzaak om te weigeren
Wat houdt zwartezaterdagrijders in de file? En hoe krijg je ze eruit?
