Toegankelijkheid

Skip to main content

Nederland weet nog te weinig van dementie

03 september 2018

Nederlanders weten nog te weinig van dementie, zo concludeert Samen dementievriendelijk op basis van onderzoek dat is uitgevoerd onder een representatieve groep van ruim 1.000 Nederlanders. Slechts één van de vier Nederlanders zou op straat de signalen van dementie herkennen. Daarnaast weet 60% niet dat vrouwen een veel grotere kans hebben op dementie: 1 op 3 tegenover 1 op 7 bij de mannen. “Dat gebrek aan kennis moet verbeteren”, zegt Julie Meerveld van Samen dementievriendelijk: “Vanwege de vergrijzing zal het aantal mensen met dementie de komende 20 jaar verdubbelen, dus kennis van dementie en signalen herkennen bij anderen is belangrijker dan ooit.”

Het onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction, toont onder andere aan dat de helft van de Nederlanders niet weet dat het terugtrekken uit sociale situaties een signaal van dementie is. Prof. dr. Marjolein de Vugt, hoogleraar psychosociale innovaties bij dementie: “Mensen met dementie willen zo lang mogelijk hun gewone leven blijven leiden maar belanden zonder hulp als gevolg van hun ziekte vaak in een sociaal isolement”. Die hulp blijkt helaas niet vanzelfsprekend: slechts 25% van de Nederlanders denkt de signalen van dementie te kunnen herkennen. 42% vindt het lastig om iemand met dementie op straat die mogelijk hulp nodig heeft te benaderen. “In een dementievriendelijke samenleving voelen mensen met dementie zich veilig doordat ze gezien worden en er mensen zijn die de moeite nemen om ze te begrijpen”, aldus de Vugt.
 

Mannen versus vrouwen

Vrouwen hebben een beduidend grotere kans om dementie te krijgen dan mannen, mede omdat zij gemiddeld ouder worden. Uit het onderzoek komt naar voren dat 60% van de Nederlanders dit niet weet. Daarnaast blijkt dat vrouwen de signalen van dementie beter kennen dan mannen. Er is ook een kennisverschil in de omgang van mensen met dementie. Meer vrouwen dan mannen geven aan te weten hoe zij iemand met dementie kunnen benaderen als hij of zij de weg kwijt is. Mannen vinden het vaker ongemakkelijk om iemand met dementie tegen te komen.
 

Kennis en handvatten

Nederlanders beoordelen de dementievriendelijkheid van de Nederlandse samenleving gemiddeld met een 6,3; terwijl toch 85% van de Nederlanders het belangrijk vindt te weten hoe goed om te gaan met mensen met dementie. Julie Meerveld van Samen dementievriendelijk: “Wij willen het ongemak dat veel mensen ervaren als ze iemand met dementie tegenkomen wegnemen, door kennis en handvatten te bieden. Dat doen wij in de vorm van trainingen. Het helpt als je dementie kunt herkennen én weet wat je het beste kunt doen om hulp te bieden. Niet alleen als je op straat loopt, maar ook bijvoorbeeld tijdens je werk in de winkel, bij de bank of in de horeca”.
 

Over Samen dementievriendelijk

Op 27 augustus startte Samen dementievriendelijk een nieuwe bewustwordingscampagne. Nederlanders worden in een filmpje opgeroepen de gratis training ‘GOED omgaan met dementie’ van 15 minuten te volgen op www.samendementievriendelijk.nl. Samen dementievriendelijk is een vijfjarig programma met als doel om Nederland dementievriendelijk te maken. Het is een initiatief van Alzheimer Nederland, pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en het ministerie van VWS, in het kader van het Deltaplan Dementie.

 

Bron: Medicalfacts.nl

 

Methode
Het onderzoek is uitgevoerd van 13 t/m 15 augustus 2018 door Motivaction onder een representatieve steekproef uit het StemPunt-panel van 1.038 Nederlanders tussen 18 en 85 jaar. De resultaten zijn representatief op basis van opleiding, leeftijd, geslacht, regio en waardenoriёntatie. 

 

Gerelateerde artikelen

Wat doen Nederlanders met hun vakantiegeld?

Paloma Bunck
14 juli 2023

De ITeX Monitor door Motivaction & DEI

Kevin Hengstz
05 februari 2024

Drie manieren om consumenten mee te krijgen in jouw duurzame missie

Lieke Bos
13 april 2023

Valentijnsdag, meer een feest voor vrouwen

Ruurd Hielkema
27 januari 2020
Neem contact met ons opCopyright ©2023 Motivaction International. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency