Toegankelijkheid

Skip to main content

’Vrouw verdient drie ton minder dan man’

06 november 2018

Vrouwen verdienen gemiddeld genomen 15,5% minder salaris dan mannen. Over een hele loopbaan is dit zo’n €300.000 minder. Oneerlijk, vindt vrouwenorganisatie Women Inc. die 5 november, op equal pay day, actie voerde.

Op 5 november is equal pay day omdat vrouwen vanaf deze datum symbolisch de rest van het jaar gratis zouden werken. Volgens onderzoek van het CBS verdienen vrouwen 15,5% minder dan mannen.

Dat komt deels doordat vrouwen vaker in sectoren werken met lagere salarissen, zoals de zorg, en omdat zij vaker hun loopbaan onderbreken of tijdelijk parttime gaan werken voor de kinderen, waardoor ze minder werkervaring hebben. Ook hebben vrouwen minder vaak een leidinggevende functie, waarvoor hogere salarissen worden betaald.
 

Loonkloof

Een deel van het loonverschil is ook minder goed verklaarbaar: vrouwen krijgen zo’n 6% minder betaald voor hetzelfde werk dan mannen. Een verklaring hiervoor is dat mannen beter zijn in het onderhandelen over hun salaris dan vrouwen, en dat salaris vaak wordt gebaseerd op het vorige verdiende salaris. Wie eenmaal minder krijgt, komt daar dus niet zo snel meer uit.

Verreweg de meeste werkgevers vinden de loonkloof onrechtvaardig en willen dit oplossen, blijkt uit onderzoek door Motivaction en Women Inc. Er worden echter weinig concrete maatregelen genomen om het bijvoorbeeld te stimuleren dat er meer vrouwen doorstromen naar hogere posities.


Bron: De Telegraaf, 05.11.2018


Vragen?
Lieke van Duist

Email
Functie Research Manager
Telefoon +31 (0)20 589 82 39

André Kamphuis

Email 
Functie Senior Research Consultant
Telefoon +31 (0)20 589 82 66


Gerelateerde artikelen

Diversiteit en inclusie op de werkvloer: Motivaction tekent Charter Diversiteit

Pieter Paul Verheggen
25 november 2021

Corona en inflatie treffen ook Floriade

Merel Zuiderduin
27 juni 2022

Fintality

Rob Doornbos
27 maart 2023

De invloed van corona op werkend Nederland

Ester Koot
27 oktober 2020
Neem contact met ons opCopyright ©2024 Motivaction International B.V. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency