Toegankelijkheid

Skip to main content

’Vrouw verdient drie ton minder dan man’

06 november 2018

Vrouwen verdienen gemiddeld genomen 15,5% minder salaris dan mannen. Over een hele loopbaan is dit zo’n €300.000 minder. Oneerlijk, vindt vrouwenorganisatie Women Inc. die 5 november, op equal pay day, actie voerde.

Op 5 november is equal pay day omdat vrouwen vanaf deze datum symbolisch de rest van het jaar gratis zouden werken. Volgens onderzoek van het CBS verdienen vrouwen 15,5% minder dan mannen.

Dat komt deels doordat vrouwen vaker in sectoren werken met lagere salarissen, zoals de zorg, en omdat zij vaker hun loopbaan onderbreken of tijdelijk parttime gaan werken voor de kinderen, waardoor ze minder werkervaring hebben. Ook hebben vrouwen minder vaak een leidinggevende functie, waarvoor hogere salarissen worden betaald.
 

Loonkloof

Een deel van het loonverschil is ook minder goed verklaarbaar: vrouwen krijgen zo’n 6% minder betaald voor hetzelfde werk dan mannen. Een verklaring hiervoor is dat mannen beter zijn in het onderhandelen over hun salaris dan vrouwen, en dat salaris vaak wordt gebaseerd op het vorige verdiende salaris. Wie eenmaal minder krijgt, komt daar dus niet zo snel meer uit.

Verreweg de meeste werkgevers vinden de loonkloof onrechtvaardig en willen dit oplossen, blijkt uit onderzoek door Motivaction en Women Inc. Er worden echter weinig concrete maatregelen genomen om het bijvoorbeeld te stimuleren dat er meer vrouwen doorstromen naar hogere posities.


Bron: De Telegraaf, 05.11.2018


Vragen?
André Kamphuis

Email a.kamphuis@motivaction.nl
Functie Senior Research Consultant
Telefoon +31 (0)20 589 82 66


Gerelateerde artikelen

Laten we Gen Z niet over één kam scheren

Ester Koot
01 juli 2019

Offline leden werven in een ‘always on’ wereld

Jeroen Bruin
18 juli 2019

Onderzoek Motivaction wijst uit: Radio is springlevend en we luisteren het meest aandachtig naar BNR

Lex van Meurs
15 juni 2021

Zo kan de corona-app zorgen dat jij jouw privacy toch opgeeft

Gerard van der Werf
27 augustus 2020
Neem contact met ons opCopyright ©2023 Motivaction International. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency