Toegankelijkheid

Skip to main content

Buitenspelen minder veilig dan 10 jaar geleden

13 juni 2017

Op woensdag 14 juni organiseren Nickelodeon en Jantje Beton alweer voor de tiende keer de jaarlijkse Buitenspeeldag. Op deze dag staat het plezier en belang van buitenspelen centraal en worden er door het hele land buitenspeelactiviteiten georganiseerd waar meer dan 100.000 kinderen aan deel zullen nemen. Kinderzenders Nickelodeon en Nick Jr. zullen deze dag van 13.00 – 17.00 uur op zwart gaan om kinderen te motiveren deel te nemen aan de tal van de activiteiten die lokaal worden georganiseerd. Rico Verhoeven is de ambassadeur van deze tiende Buitenspeeldag. Kijk op www.buitenspeeldag.nl om te zien aan welke activiteiten je deel kunt nemen.

 

Buitenspelen is gezond!
Hoe belangrijk is buitenspelen anno 2017? En wat is er veranderd ten opzichte van de eerste Buitenspeeldag in 2008? Speciaal voor deze tiende jubileum-editie heeft Viacom, het bedrijf achter Nickelodeon, onderzoek uitgevoerd onder ouders over buitenspelen.


Buitenspelen is leuk en goed voor je, vinden ook de ondervraagde ouders. Zo vinden ze buitenspelen belangrijk voor de gezondheid en ontwikkeling van hun kinderen (98%), maakt het hun kinderen blij (95%) en is het daarnaast goed voor de sociale contacten van hun kinderen (96%). Maar buitenspelen heeft niet alleen positieve gevolgen voor kinderen zelf: 72% van de ouders geeft aan zelf even rust te hebben wanneer hun kinderen buitenspelen.

 

Minder veilig en te weinig voorzieningen
Minder positief zijn ouders over de buitenspeel-omstandigheden. Opvallend is dat 84% van de ondervraagde ouders aangeeft dat de buurt 10 jaar geleden veiliger was voor kinderen om buiten te spelen. 67% van de ouders verwacht zelfs dat het de veiligheid over 10 jaar nog minder is dan nu. Daarnaast geeft 29% van de ouders aan dat er te weinig voorzieningen zijn voor hun kinderen om buiten te spelen, dit komt vaker voor in stedelijke gebieden (32%) dan daarbuiten (29%). 22% van de ouders vindt de speelvoorzieningen die er in de buurt zijn van onvoldoende kwaliteit.


Juist hierom is het extra belangrijk dat de Buitenspeeldag wordt georganiseerd. Met de Buitenspeeldag laten Nickelodeon en Jantje Beton al 10 jaar zien dat buitenspelen leuk is en met de juiste voorzieningen bijna overal kan. Op www.buitenspeeldag.nl zijn tal van tips te vinden om met minimale middelen toch een leuke buitenspeelactiviteit op te zetten. Jantje Beton zet zich in om de buurt van kinderen speel- en kindvriendelijk in te richten.

Meer buitenspeelfeitjes

  • Na 10 edities geeft maar liefst 75% van de ouders aan de Buitenspeeldag te kennen. Ruim 300.000 ouders (18%) hebben ook daadwerkelijk meegedaan aan één of meer activiteiten die in het kader van de Buitenspeeldag georganiseerd worden.
  • 98% van de ouders geeft aan dat de kinderen wel vies mogen worden tijdens het buitenspelen, maar één derde wil liever niet dat ze te vies worden (een beetje mag…).
  • Als kinderen na schooltijd buitenspelen doen ze dat meestal met buurtgenootjes (66%) of klasgenootjes (60%) of als derde keus broers of zussen (45%).
  • Als kinderen buitenspelen is het speelveldje of speeltuin de best bezochte plek in stedelijke gebieden, daarbuiten is de eigen tuin favoriet. Gewoon op straat spelen komt ook vaak voor (46%).

 

Over het onderzoek
In opdracht van Viacom heeft Motivaction onderzoek gedaan naar buitenspelen na schooltijd in Nederland. Hiervoor hebben ruim 1.000 ouders met minimaal 1 kind in de leeftijd van 6-12 jaar een online vragenlijst ingevuld. De steekproef en resultaten zijn representatief voor deze doelgroep in Nederland.

 

Bron: Haagmedia, 12.6.2017


Vragen?

Gerelateerde artikelen

KNGU - Persona's voor duiding van interesses en behoeftes

Jeroen Senster
22 januari 2018

Wel of niet een corona-app?

Gerard van der Werf
20 mei 2020

In gesprek met... Ester Koot

Ester Koot
18 december 2020

Nieuwsbrief sept '23: Gemak in de samenleving is genormaliseerd

Karine Bloem
02 oktober 2023
Neem contact met ons opCopyright ©2024 Motivaction International B.V. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency