Toegankelijkheid

Skip to main content

Geluk, generaties en geld

12 december 2017

Wat is geluk?

Zijn we wel echt gelukkig?

Wij Nederlanders klagen flink wat af. Over het weer, de buurman, werk, studie of je partner. En toch behoort Nederland tot een van de gelukkigste landen ter wereld. Met ons levensgeluk blijkt het dus best wel goed te zitten. Maar hoe denken verschillende generaties over geluk. Maak je dat zelf? Of is geluk iets wat je overkomt? Kun je geluk maken of heb je daar ook geld, goede genen en gezondheid voor nodig? Of is geluk slechts een kwestie van... geluk? Onderzoeksbureau Motivaction zocht het in opdracht van Binck voor je uit.

Geluk? 

Wat is dat eigenlijk? De Dikke Van Dale omschrijft het als: ‘een gunstige loop van omstandigheden: voorspoed.’ En ‘Een aangenaam gevoel van iemand die zich verheugt.’ Hier lees je hoe Nederlanders over geld en geluk denken en wat jij kunt doen om nóg gelukkiger te worden.

 

Even voorstellen – de Nederlandse generaties

Als we het hebben over generaties, wat bedoelen we dan precies? De leeftijd en de tijdgeest van de periode waarin je volwassen wordt, beïnvloedt je denken en je rol in de samenleving. Leeftijdsgenoten blijken vaak zo veel met elkaar gemeen te hebben, dat je duidelijke generatie-effecten kunt herkennen. De belangrijkste Nederlandse generaties zie je hier. 

Babyboomers (1940-1955): Protestgeneratie. Vrije moraal, nieuwe levensstijl

Generatie Nix (1956-1970): Verloren generatie. Recessie, Ban de Bom en disco 

Patatgeneratie (1971-1980): Pragmatische generatie. Zelfontplooiing en no-nonsens

Millennials / Z (1981-2000): Generatie Einstein. Digital natives, hier en nu!

 

Bekijk de video

 

Gelukkig? Ja!

Levensgeluk krijgt een 7,3

Is geluk iets wat je overkomt of maak je dat zelf? 
Nederlanders zijn erg gelukkig. We geven ons levensgeluk een 7,3. En hiermee staan we wereldwijd op de zesde* plaats. In de top-10 staan alleen maar westerse landen.

Waarvan worden we gelukkig?

Geld maakt gelukkig, zoveel is duidelijk. Maar is geld het allerbelangrijkst? Nee, gezondheid is de meest bepalende factor bij het ervaren van levensgeluk. Dit wordt door de groep van de babyboomers het sterkst gevoeld. De babyboomers geven hun geluk dan ook een 7,6. Dat is het hoogst van alle onderzochte leeftijdscategorieën.

Verder blijkt dat inkomen, werk en sociale contacten het meest bijdragen aan een gelukkig leven.

We zijn gelukkig, behalve over ons inkomen

We klagen vooral over de zaken waar we eigenlijk best tevreden over zijn. Het enige waar we wat minder tevreden over zijn is ons inkomen. En juist een discussie over ons maandelijkse loonstrookje is iets wat in de taboesfeer ligt. Daar hebben we het liever niet over. Ons inkomen krijgt het laagste cijfer: een 6,7. Wil je gelukkiger worden? Ons advies zou zijn om eens een bak koffie te gaan drinken met je manager.

 

Geld en geluk 

Geluk voor jong en oud

Grijs maakt gelukkig. De babyboomers (65+) zijn het meest tevreden over hun leven. En bovendien zijn 65 plussers het meest tevreden over hun financiële situatie. Deze groep heeft vaker een eigen huis, met afbetaalde hypotheek. Deze groep is er ook het sterkst van overtuigd dat ze het beter hebben dan hun ouders.

Vrouwen en mannen en geluk

Voor mannen is geld iets belangrijker dan voor vrouwen. Vrouwen vinden werk wel heel belangrijk, maar een goede balans tussen werk en vrije tijd is net even wat belangrijker. Vrouwen zijn eerder geneigd om te sparen als het doel kinderen of gezin is.

Als mannen een doel hebben, zijn ze iets meer dan vrouwen bereid om te beleggen. Vrouwen zijn echte spaarders. Maar als vrouwen eenmaal beleggen, dan doen ze dat beter dan mannen*. Anders gezegd, vrouwen beleggen beter. Mannen zijn ook weer iets gelukkiger dan vrouwen.

 

Geld voor nu of geld voor later? 

Denken we wel genoeg aan de toekomst?

Bijna 65% van de Nederlanders vindt dat we zelf verantwoordelijk zijn voor onze financiën en geld. Maar de overheid moet zich wel (blijven) inspannen voor kwetsbare groepen. Daar is de meerderheid het over eens, maar de groep mensen die minder dan modaal verdient, is daar net even wat sterker van overtuigd. 

Wist je dat bijna alle Nederlanders (meer dan 91%!) zich aanmerkelijk gelukkiger voelen als de financiële zaken op orde zijn? Verder blijkt dat 74% van de Nederlanders aangeeft dat ze hun financiën goed op orde hebben.

 

Motivaction en Binck

Dit onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van Binck. Deze website wordt ondersteund door uitkomsten uit het onderzoek die Motivaction International voor Binck heeft uitgevoerd.

In totaal hebben 611 respondenten deelgenomen, bij betrouwbaarheid van 95% is de afwijking maximaal 4%. Dus als bijvoorbeeld 50% binnen de steekproef geluk ervaart wanneer financiële zaken op orde zijn, ligt dit percentage voor heel Nederland tussen 46% en 54%. Als we hier spreken over Nederlanders, wij en de verschillende generaties, dan hebben we het over de deelnemers aan het onderzoek. De resultaten zijn door de grootte van de onderzoeksgroep significant voor heel Nederland.

Bron: Binck, 11.12.2017


Vragen?
Henk Heinen

Email
Functie Senior Research Consultant
Telefoon +31 (0)20 589 82 41

Irene Zondervan

Email
Functie Senior Strategy Consultant
Telefoon +31 (0)20 589 83 83


Gerelateerde artikelen

Feestdagen in Nederland

Ruurd Hielkema
16 december 2021

Pasen 2021: de remmen los

Ruurd Hielkema
26 maart 2021

WK in Qatar geeft kopzorgen, maar voetbal blijft ook een leuk spel

Karin Lammers
29 december 2022

ZorgMentality

Marcel Voorn
25 maart 2014
Neem contact met ons op



Copyright ©2024 Motivaction International B.V. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency