Toegankelijkheid

Skip to main content

Kwetsbaren vallen tussen wal en schip

08 november 2016

40 Procent van de Nederlanders kent minimaal één buurtbewoner waarvan zij vermoeden dat deze niet goed de hulp kan regelen die voor hem of haar nodig is. Dit blijkt uit een enquête onder ruim duizend Nederlanders, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van het VUmc.

 

Uit het onderzoek blijkt verder dat 68 procent van de Nederlandse vaker dan eens per jaar hulp biedt aan buurtgenoten die men goed kent. Bij onbekende buurtgenoten is dat veel minder: 39 procent. Ruim 60 procent van de ondervraagden vindt dat de huisarts een oogje in het zeil moet houden. Nog eens ruim 60 procent van de Nederlanders is het niet eens met het beleid van het kabinet om burgers meer eigen verantwoordelijkheid te laten nemen, en minder beroep te laten doen op de overheid. Eén op de 10 Nederlanders geeft aan niet te weten hoe ze hulp kunnen regelen als dat nodig is.

Het onderzoek van Motivaction is uitgevoerd ter gelegenheid van het symposium 'Thuis in de zorg van morgen' dat op 10 november plaatsvindt in het VUmc. Enkele vragen die aan de orde zullen komen: wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor hulp aan de groep kwetsbaren die niet op familie en vrienden kan terugvallen?; welke rol is hier weggelegd voor gemeenten, (academische) ziekenhuizen en andere instanties? Aan het woord komen onder meer staatssecretaris Martin van Rijn (VWS), zorgverleners, wetenschappers en kunstenaars. Na afloop van het symposium moeten er concrete suggesties klaarliggen om de kwaliteit van leven in de regio Amsterdam te verhogen.

 

Bron: Skipr, 08.11.2016


Vragen?
Marcel Voorn

Email m.voorn@motivaction.nl
Functie Senior Research Consultant
Telefoon +31 (0)20 589 83 83


Gerelateerde artikelen

Waar letten ouders op bij het kiezen van een middelbare school voor hun kind?

Maartje Rooker
24 juni 2020

Vier op de tien vóór Keti Koti als nationale feestdag

Lennart Blokker
22 juli 2022

Corona óók katalysator voor nieuwe bedrijfsstrategie

Jeroen Senster
28 januari 2021

Zo werf je meer vrijwilligers voor jouw organisatie

Lieke van Duist
16 juni 2023
Neem contact met ons opCopyright ©2023 Motivaction International. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency