Toegankelijkheid

Skip to main content

Kwetsbaren vallen tussen wal en schip

08 november 2016

40 Procent van de Nederlanders kent minimaal één buurtbewoner waarvan zij vermoeden dat deze niet goed de hulp kan regelen die voor hem of haar nodig is. Dit blijkt uit een enquête onder ruim duizend Nederlanders, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van het VUmc.

 

Uit het onderzoek blijkt verder dat 68 procent van de Nederlandse vaker dan eens per jaar hulp biedt aan buurtgenoten die men goed kent. Bij onbekende buurtgenoten is dat veel minder: 39 procent. Ruim 60 procent van de ondervraagden vindt dat de huisarts een oogje in het zeil moet houden. Nog eens ruim 60 procent van de Nederlanders is het niet eens met het beleid van het kabinet om burgers meer eigen verantwoordelijkheid te laten nemen, en minder beroep te laten doen op de overheid. Eén op de 10 Nederlanders geeft aan niet te weten hoe ze hulp kunnen regelen als dat nodig is.

Het onderzoek van Motivaction is uitgevoerd ter gelegenheid van het symposium 'Thuis in de zorg van morgen' dat op 10 november plaatsvindt in het VUmc. Enkele vragen die aan de orde zullen komen: wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor hulp aan de groep kwetsbaren die niet op familie en vrienden kan terugvallen?; welke rol is hier weggelegd voor gemeenten, (academische) ziekenhuizen en andere instanties? Aan het woord komen onder meer staatssecretaris Martin van Rijn (VWS), zorgverleners, wetenschappers en kunstenaars. Na afloop van het symposium moeten er concrete suggesties klaarliggen om de kwaliteit van leven in de regio Amsterdam te verhogen.

 

Bron: Skipr, 08.11.2016


Vragen?
Marcel Voorn

Email m.voorn@motivaction.nl
Functie Senior Research Consultant
Telefoon +31 (0)20 589 83 83


Gerelateerde artikelen

Het nieuwe normaal vraagt om het opnieuw alignen van medewerkers

Ester Koot
17 juni 2020

Wees niet bang voor griezels op straat: bijna helft van Nederlanders die Halloween viert doet dat thuis

29 oktober 2018

Nog maar 11 procent voor afschaffing dividendbelasting

Marcom
07 september 2018

Gebruik voedingssupplementen na corona stabiel, méér geloof in de werking ervan

Ruurd Hielkema
21 maart 2023
Neem contact met ons opCopyright ©2023 Motivaction International. All Rights Reserved