Toegankelijkheid

Skip to main content

Corona en inflatie treffen ook Floriade

27 juni 2022

Op 13 april 2022 opende de Floriade Expo 2022. Een innovatieve en inspirerende Expo, met aansprekende paviljoens en inzendingen in een prachtig groene omgeving. De bezoekersaantallen blijven echter tot nu toe enorm achter bij de verwachtingen. De Floriade bv heeft de verwachting van het totaal aantal bezoekers daarom moeten bijstellen van 2 naar 1,2 miljoen. Dit leidt tot een grote financiële tegenvaller voor de Floriade bv en de gemeente Almere, met een verwachte extra kostenpost van totaal 33,8 miljoen euro.

 

Achterblijvende bezoekersaantallen

Sinds de start van Floriade Expo 2022 bezochten 232.500 mensen de Expo. Dat is ongeveer een derde van de verwachte bezoekersaantallen. Op basis van deze cijfers is het scenario van 2 miljoen bezoekers niet meer reëel. De Floriade bv heeft aangegeven een aantal maatregelen in te zetten om uiteindelijk op 1,2 miljoen bezoekers uit te komen.

 

Recreatiegedrag Nederlanders veranderd na corona

Uit onderzoek van Motivaction is gebleken dat sinds corona een verandering in het recreatiegedrag heeft plaatsgevonden. Floriade bv liet dit onderzoek uitvoeren om erachter te komen waarom de bezoekersaantallen zo sterk achterblijven. Dagattractiebezoekers die geïnteresseerd zijn in bloemen en planten geven aan dat deze interesse de afgelopen jaren gelijk is gebleven of is toegenomen.

Nederlanders blijken daarnaast minder vaak dagattracties te bezoeken dan voor corona. Nu er weer meer kan, kiezen mensen eerder voor een sociale activiteit met vrienden of familie, zoals op visite gaan, een terras bezoeken of uit eten gaan. Of ze kiezen voor een attractie die ze al kennen, en die ze eindelijk weer kunnen bezoeken. Pas daarna overwegen mensen een nieuwe dagattractie zoals de Floriade. Ook laat het onderzoek zien dat sommige doelgroepen de huidige toegangsprijs als hoog ervaren, vooral onder druk van de huidige hoge inflatie en energiekosten.

 

Stroeve start

Na de coronapandemie moest er in de eerste weken na de opening nog veel gebeuren op het Floriadeterrein. De stroeve start leidde in het begin tot negatieve publiciteit en reviews. Zeker sinds begin mei is het terrein uitgegroeid tot een volwaardig park, met vele mooie activiteiten, en een volgroeid arboretum. Dit geven ook bezoekers aan in reviews.

 

Extra maatregelen Floriade

Om meer bezoekers te trekken neemt de Floriade bv maatregelen. Het gaat onder andere om extra inzet van marketingcampagnes voor zowel het brede publiek, als gericht op specifieke doelgroepen en een aantrekkelijker prijsniveau. Daarnaast gaat de Floriade bv het ticketingproces verbeteren. Zo kunnen bezoekers met gratis highlight tours het Floriade-park ontdekken en verhoogt de organisatie de beleving bij de entreegebieden. De Floriade duurt nog tot en met 9 oktober. Floriade BV en de gemeente doen er samen alles aan om zo veel mogelijk bezoekers naar de Floriade te trekken.

 

Financiële consequenties

Financieel betekent de lagere bezoekersaantallen 24,3 miljoen euro minder omzet uit de kaartverkoop en horeca. Met extra kosten zoals covid-aanpassingen en de lagere omzet uit parkeren, is dit een tegenvaller van 33,8 miljoen euro. Dit verwerkt de gemeente Almere in haar jaarrekening van 2021. De gemeente is met het Rijk en de provincie Flevoland, de andere founders van de Expo, in gesprek over het nemen van gezamenlijke verantwoordelijkheid van de financiële consequenties.

 

 Dit artikel verscheen eerder op de website van de Floriade. 


Vragen?
Merel Zuiderduin

Email 
Functie Senior Research Consultant
Telefoon +31 (0)20 589 82 98


Gerelateerde artikelen

Technologie vanuit de ogen van Gen Z

Loes Kleijngeld
11 augustus 2023

Kwart Nederlanders denkt dat internet niet vrij van censuur is

Jeroen Senster
13 december 2018

Nieuwsbrief okt '23: Voorkom verkeerde aannames over mediagebruik van jouw doelgroep

Yvonne van Beek
03 november 2023

Hoe hun ondernemersstijl de overlevingskans van mkb’ers na de coronacrisis vergroot

Rob Doornbos
15 juni 2020
Neem contact met ons opCopyright ©2023 Motivaction International. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency