Toegankelijkheid

Skip to main content

Generatie Z: maken ze zich zorgen om de wereld, of toch meer om zichzelf?

17 februari 2020

De Zweedse tiener én Persoon van het Jaar 2019 Greta Thunberg is zo ongeveer het boegbeeld van Generatie Z. Haar hele generatie heeft mede daardoor het stempel van wereldverbeteraars, die met hun klimaatprotesten en duurzame houding onze aarde nog kunnen redden. Maar klopt deze schets van Gen Z’ers wel?

Om dat te achterhalen gingen we hierover met ze in gesprek. Want Generatie Z wordt vaak als één groep gezien, maar ook tussen deze jongeren zijn er wezenlijke verschillen.

 

Verre problemen

Generatie Z (1996 – 2010) is opgegroeid in roerige tijden. Ze werden geboren midden in een economische crisis, kennen geen wereld zonder terrorisme en leven nu in een samenleving waar groeiende aandacht is voor structureel onrecht. Door al deze zaken is een deel van Generatie Z erg gericht op maatschappij brede problemen. We noemen ze de ‘wij-gerichte’ jongeren: mensen die samen dingen willen bereiken en een wereldse blik hebben.

Vooral het milieu, klimaat en oorlogen spelen bij deze groep een grote rol.

“Ik twijfel bijvoorbeeld of ik later wel kinderen wil. Ik weet gewoon niet of ik ze wil laten opgroeien in een wereld als deze.”

“Shell is echt een no go, vreselijk. Zij zijn verantwoordelijk voor 3% van de CO₂-uitstoot.”

Maar, ondanks hun zorgen over deze onderwerpen hebben ze vaak niet het gevoel dat ze er iets aan kunnen veranderen. Daarvoor voelt de problematiek te groots en ver weg.

 

Dicht bij huis

Niet alle Gen Z’ers houden zich regelmatig bezig met deze verre problemen. In tegenstelling tot de ‘wij-gerichten’ zijn er veel jongeren die zich meer zorgen maken om dingen die dichtbij henzelf staan. Deze door ons ‘ik-gerichte’ individuen genoemd, kijken meer naar problemen in hun directe omgeving, zoals familie en school.

Een familielid is ziek, ik vraag me vaak af of het wel goed gaat met hem.

Ze zijn bang om niet aardig gevonden te worden, voor ziekte of verlies van familie en/of vrienden en maken zich zorgen om school gerelateerde zaken als hun toetsen of studiekeuze.

“Ben nu naar masters aan het kijken. Wat een keuze, help! Ik beslis maar gewoon en kies het meest voor de hand liggende.”

“Als ik ergens wakker over lig, dan is het over mezelf. Of ik mijn toets wel haal of welke studie ik moet doen.”

 

Een generatie van piekeraars

Ondanks dit onderscheid onder Gen Z’ers komen ze ook in iets overeen: ze maken zich allemaal al op jonge leeftijd flinke zorgen. Je kunt daar meer over lezen in de artikelen over hun opleidingsstress en hun eerste stappen op de arbeidsmarkt.

Wil je meer weten over de zorgen waar Generatie Z mee kampt? Neem dan contact op met Roos of Marjolein.


Vragen?

Gerelateerde artikelen

Leiders besteden maar dertien minuten per dag aan persoonlijke ontwikkeling

Jeroen Senster
13 juni 2019

Interesse in Smart Home groeit maar angst voor privacy is ook groot

Kevin Hengstz
13 december 2018

In 4 stappen naar een nieuw concept. Stap 2: insights omzetten naar bruikbare ideeën

Henriët Hensen
06 november 2019

BusinessLocus

Ondernemerschapsstijlen binnen het MKB.
Rob Doornbos
25 maart 2014
Neem contact met ons opCopyright ©2023 Motivaction International. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency