Toegankelijkheid

Nederlanders overschatten klimaatbeleid

08 maart 2021

Nederlanders hebben een beperkt inzicht in de energietransitie. Zo overschatten ze de hoeveelheid duurzame energie. Het aandeel zonne-energie wordt het meest overschat: volgens respondenten is dat 19 procent, in werkelijkheid is het 1 procent. Dit blijkt uit een opinie-onderzoek door Motivaction. Om mensen een realistischer beeld te geven van de energietransitie is de Klimaatwijzer gelanceerd.

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie lanceert vandaag de Klimaatwijzer in samenwerking met EBN, ABN AMRO en Stichting 2050. Met deze Klimaatwijzer kan iedereen zijn eigen klimaatbeleid opstellen om te zorgen dat Nederland de klimaatdoelen haalt in 2030. “De Klimaatwijzer is bedoeld om meer inzicht te geven in het complexe energiesysteem. Wij hopen dat mensen hiermee een realistischer beeld krijgen van waar we staan – en van wat er nodig is om de CO2-uitstoot de komende tien jaar ingrijpend te verlagen” zegt Olof van der Gaag, directeur NVDE.

“Tijdens het WK voetbal heeft Nederland miljoenen ‘bondscoaches’ en tijdens de coronacrisis zijn er miljoenen ‘virologen’. Met de Klimaatwijzer helpen we miljoenen ‘klimaatministers’ om te spelen met de verschillende opties,” zegt Van der Gaag. Hoeveel warmtepompen heb je nodig als je minder warmtenetten wilt? Hoeveel groene waterstof heb je nodig als je wilt stoppen met biomassa of CO2-opslag? En waar haal je die elektriciteit dan vandaan? De Klimaatwijzer is nu met name geschikt voor professionals in de energiesector. Een latere versie zal aantrekkelijk worden gemaakt voor een breder publiek.

Verschillende maatregelen nodig

De Klimaatwijzer laat zien dat er veel verschillende maatregelen nodig zijn. Er is sowieso meer nodig dan het huidige beleid voor de doelen van het Klimaatakkoord en de Europese Green Deal. Die maatregelen hangen met elkaar samen. “Juist in de aanloop naar de verkiezingen en de formatie, is het van belang dat mensen goed geïnformeerd meedenken over het klimaatbeleid van vandaag, om de doelen van morgen te halen. Wij hopen dat politieke partijen zich bewust zijn van hun ‘dekkingsplicht’: wie optie A afwijst, heeft een optie B nodig om hetzelfde doel te halen,” aldus Van der Gaag.

Uit de peiling van Motivaction, in opdracht van de NVDE, blijkt dat 87 procent van de Nederlanders het belangrijk vindt om te investeren in duurzaamheid. De voornaamste reden daarvoor is het meer gebruik maken van oneindige, schone energiebronnen. Een andere belangrijke reden om te investeren is het gevoel dat de burger zelf voordeel ervaart, zoals een goed geïsoleerd huis. Ruim een derde maakt zich zorgen om klimaat en energie. Onderwerpen waar zij met name zorgen over hebben zijn extreem weer, zoals hittegolven, droogte en overstromingen (80%) en schade aan de natuur (69%).

De Klimaatwijzer is gemaakt door CE Delft, in opdracht van de NVDE, samen met ABN AMRO, EBN en Stichting 2050. 

Lees hier de rapportage van Motivaction over de opiniepeiling over klimaat en energie. Dit is een vervolg op het eerdere onderzoek afgelopen zomer.


Bron: NVDE


Vragen?
Gerard van der Werf

Email g.vanderwerf@motivaction.nl
Functie Senior Research Consultant
Telefoon +31 (0)20 589 82 40


Gerelateerde artikelen
Groeiend vertrouwen in organisatie door thuiswerkers

Corona Impact Monitor: Groeiend vertrouwen van werknemers in voortbestaan organisatie, maar daling in baanzekerheid

Ester Koot
02 april 2020
Koopgekte maand van Ramadan

Nederlandse winkeliers laten kansen nog steeds onbenut bij koopgekte Suikerfeest

Bob Schenk
03 juni 2019
Online boodschappen

Consument wordt steeds kritischer over prijs bij online boodschappen

Clasine van der Wal
18 juli 2019
Gedragsbeïnvloedings methode om aan te zetten tot spullen repareren

Is ‘waardeer het, repareer het’ een geslaagde campagne?

Bram van der Lelij
27 november 2019
Neem contact met ons opCopyright ©2023 Motivaction International. All Rights Reserved