Toegankelijkheid

Skip to main content

Voelen je werknemers werkdruk, of werkgeluk?

15 mei 2019

Voelen medewerkers zich gelukkig en vitaal, of bezwijken ze onder de stress? En hoe kun je hier als organisatie invloed op uitoefenen? Door bestaande inzichten en eigen onderzoek heeft Motivaction samen met ttif.company een instrument ontwikkeld waarmee organisaties inzicht krijgen in de vijf factoren die bijdragen aan het werkgeluk en de weerbaarheid van de medewerkers, of die juist het risico vergroten op burn-outs en stress gerelateerd verzuim.

Deze werkdruk-meter geeft antwoord op vragen als:

 • In welke mate is werkdruk daadwerkelijk een urgent topic binnen de organisatie?
 • Welke factoren dragen positief en negatief bij aan de werkbeleving onder je personeel?
 • Welke interventies dragen bij aan meer grip op (of een verlaging van) de werkdruk?

 

De vijf factoren

Er zijn factoren die een positieve invloed hebben op het werkgeluk van medewerkers, namelijk:

 • Tevredenheid met de inhoud van de werkzaamheden
  Deze schaal geeft aan in hoeverre uw werknemers tevreden zijn met het werk dat ze doen. Kunnen ze doen waar ze goed in zijn en krijgen ze energie van hun werk? Past het werk bij hun huidige kennis en vaardigheden? Ervaren ze voldoende uitdaging en afwisseling?

 • Steun van collega’s
  Deze schaal geeft aan in hoeverre uw medewerkers steun van collega’s ervaren. Zijn uw medewerkers behulpzaam naar elkaar toe? Hangt er op de afdelingen een prettige sfeer en kan men elkaar vertrouwen?

 • Steun van de werkgever
  Deze schaal geeft aan in hoeverre uw medewerkers steun van de werkgever ervaren. Voelen ze zich gewaardeerd door hun leidinggevende en gestimuleerd om verder te groeien? Hebben ze het gevoel dat de organisatie oog heeft voor hun werk-privé balans?

Maar er zijn ook negatieve invloeden, die werkdruk veroorzaken:

 • Emotionele belasting
  Deze schaal geeft aan in hoeverre uw medewerkers last hebben van emotionele belasting. Hebben ze burn out-achtige klachten zoals een gevoel van onrust of slechte concentratie? Ervaren ze stress op het werk? Hebben ze na het werk nog energie om iets te ondernemen?

 • Gedrevenheid
  Een gezonde dosis gedrevenheid is natuurlijk geen probleem. Maar deze schaal meet of uw medewerkers misschien te ver doorslaan in perfectionisme en teveel druk op zichzelf leggen om altijd maar uit te blinken. Dat kan namelijk een risico vormen voor de mentale weerbaarheid.

      

Een gelukkige generatie

Uit ons onderzoek blijkt dat de jongste generatie (18 t/m 24 jaar) het meest gelukkig is in hun werk, terwijl de generatie daar boven (25 t/m 34 jaar) het minst gelukkig is. Als we kijken naar inkomensniveau zijn mensen die boven modaal verdienen gelukkiger dan mensen die onder modaal verdienen.

Een verrassende uitkomst is dat mensen die werkzaam zijn in het onderwijs, de gezondheids- en de welzijnszorg het meest gelukkig zijn. Hoewel deze sectoren bekend staan om het gebrek aan personeel en de hoge werkdruk, is er ook sprake van een hoog werkgeluk door onder andere een tevredenheid met de inhoud van het werk.

 

De werkdruk-meter

Wil je meer inzicht in de werkdruk en het werkgeluk van medewerkers? Vul het formulier in om de hele presentatie te downloaden of neem contact op met Ester Koot.

 


Vragen?
Sanne van Elsas

Email
Functie HR-onderzoeksadviseur
Telefoon +31 (0)20 58 98 242

Ester Koot

Email
Functie Senior strategy consultant HRM
Telefoon +31 (0)20 589 82 36


Gerelateerde artikelen

‘Als medisch specialisten hebben we inspraak op de nieuwe pensioenregeling’

Jorn Lingsma
25 november 2021

Gedragsbeïnvloeding in de praktijk: 10 technieken uit de persconferentie van Rutte en De Jonge (31 maart)

Cecilia Keuchenius
03 april 2020

Non-binaire personen voelen zich drie keer vaker onveilig

André Kamphuis
27 juli 2023

Ruim helft Nederlanders gediscrimineerd tijdens sollicitatie

Ester Koot
04 augustus 2020
Neem contact met ons opCopyright ©2024 Motivaction International B.V. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency