Toegankelijkheid

Skip to main content

Vrijetijdsbesteding van de vijf Vrijetijdsprofielen tijdens de coronacrisis

01 juli 2020

De laatste tijd zag de vrijetijdsbesteding van Nederlanders er anders uit dan gebruikelijk. Dit zagen we duidelijk terug bij onze vijf Vrijetijdsprofielen - Motivactions doelgroepensegmentatie voor de cultuur- en vrijetijdsbranche. De ene groep miste vooral de sportschool, de andere groep uit eten in een restaurant en weer een andere groep de festivals. Hieronder beschrijven we hoe deze Vrijetijdsprofielen zich in tijden van corona hebben vermaakt.  

De Gezelligheidsplanner besteedt normaliter de meeste vrije tijd in en rondom het huis of in de directe omgeving. Voor deze groep is er in tijden van corona het minst veranderd in de vrijetijdsbesteding. Alleen puzzelen hebben zij vaker gedaan dan voorheen. Deze groep kijkt er het meest naar uit om in de zomerperiode op vakantie te gaan (met de kinderen). Koningsdag en het Eurovisie Songfestival hebben zij het meeste gemist dit jaar.   

We vinden het niet vreemd dat de Verdieper, die normaal gesproken een drukbezette agenda heeft, in tijden van corona het gevoel heeft veel meer vrije tijd te hebben. Die tijd hebben zij besteed door eindelijk eens die grote (voorjaars)schoonmaak te doen, te wandelen, uitgebreider te koken dan normaal en door een goed boek te lezen. Nu de maatregelen zijn versoepeld staan zij te trappelen om een museum, theater, bioscoop of club te bezoeken. Festivals en concerten hebben zij ook gemist.   

De Fijnproever heeft zichzelf nuttig gemaakt door te klussen in huis en een grote schoonmaakactie te doen. Zij kijken er erg naar uit om weer een museum te bezoeken, en hadden dit jaar graag de F1 in Zandvoort meegemaakt.   

De Plezierbelever heeft nog meer films en series gebinged dan zij normaal al doen. Deze groep zat al klaar voor de tv om de F1 in Zandvoort en the Passion te kijken, maar dat ging helaas niet door. Doordat zij niet meer naar de fitness konden, hebben zij vaker hardgelopen of geskeelerd. Maar zij kijken er vaker dan de andere groepen naar uit om weer naar de sportschool of naar een attractiepark te kunnen.  

Pioniers verschillen in hun vrijetijdsbesteding weinig van de andere groepen. Wel kijken zij er meer dan de andere groepen naar uit om weer naar de kroeg te gaan. Festivals en concerten hebben zij het meeste gemist.   

Wil je meer weten over de Vrijetijdsprofielen? Download dan de publicatie 'Vrijetijdspofielen: inzicht in wat de consument beweegt'.

Neem voor meer informatie contact op met Daan Damen.

 


Vragen?
Maartje Rooker

Email m.rooker@motivaction.nl
Functie Senior Research Consultant
Telefoon +31 (0)20 589 82 82

Merel Zuiderduin

Email m.zuiderduin@motivaction.nl
Functie Senior Research Consultant
Telefoon +31 (0)20 589 82 98


Gerelateerde artikelen

Onderzoek: juist in onzekere tijden

Eric-Jan Klöne
06 april 2020

Consument wordt steeds kritischer over prijs bij online boodschappen

Clasine van der Wal
25 augustus 2020

Maatschappelijke Impact Monitor 2023: Meer rendement met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Gerard van der Werf
06 april 2023

Managers willen hun feedback en coaching skills verbeteren

Jeroen Senster
05 juli 2019
Neem contact met ons opCopyright ©2023 Motivaction International. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency