Toegankelijkheid

Skip to main content

WK in Qatar geeft kopzorgen, maar voetbal blijft ook een leuk spel

29 december 2022

De interesse in het WK toernooi neemt al decennia af. Dat schrijft collega Ruurd Hielkema in ons voorgaande artikel over de houding ten aanzien van het WK in Qatar. De interesse in het WK is dit jaar tot een dieptepunt gedaald: van twee derde in de jaren 90, naar 47% in 2014 en 34% nu. In een laatste peilstok vlak voor de start van het WK, hebben wij Nederlanders gevraagd hoe het WK voor hen leeft en op welke manier. Er speelt veel bij de Nederlanders. Hoe moet ik me voelen als ik naar het WK kijk?  Wat is er allemaal waar en niet waar in de media? Zou er een kabinetsdelegatie naar Qatar moeten of niet? Allerlei vragen die Nederlanders bezighouden.  

 

Moraal

In de aanloop naar dit WK wijst alles erop dat Nederland zich niet goed voelt bij een toernooi in gastland Qatar. Een meerderheid van 62% noemt het zelfs een schande dat het WK in Qatar wordt gehouden. En hoewel je zou kunnen denken dat alle media-aandacht voor de situatie in Qatar positieve veranderingen kan bewerkstellingen, geloven maar weinig Nederlanders dat (13%). Een meerderheid in Nederland (60%) hoopt op een compensatiefonds voor de slachtoffers van misstanden rondom de stadionbouw in Qatar. FIFA is hiervoor de aangewezen organisatie. 

Kijkplezier

Hoewel een aanzienlijk deel van de Nederlandse voetbalkijkers het terecht vindt dat het WK voetbal in Qatar vooral negatief in het nieuws is geweest (59%), wil ook een deel gewoon van de wedstrijden kunnen genieten en zich niet zo druk maken over de mensenrechtensituatie en misstanden in Qatar (22%). Voor een kwart (24%) is de voorpret in aanloop naar de wedstrijden verpest door alle negatieve berichtgeving over het WK. Bijna een derde van Nederland hoopt dan ook dat het tijdens het WK zelf minder gaat over de mensenrechtensituatie en meer over de sportieve prestaties van de teams (30%). 

One love

De One Love-aanvoerdersband heeft in de aanloop van de eerste wedstrijden ook voor de nodige ophef gezorgd. De KNVB en het Nederlands elftal hadden in eerste instantie besloten om de band te dragen tijdens de wedstijden. Een meerderheid van Nederland steunde deze beslissing en het statement dat hiermee gemaakt werd (55%). 14% voelde zich daar minder senang bij. Uiteindelijk is besloten dat Virgil van Dijk het toernooi toch zonder de One Love-aanvoerdersband speelt, vanwege de sancties van de FIFA. Een deel van de Nederlanders vindt het ook terecht dat het team zich aanpast aan de cultuur van het land waar je te gast bent (17%). 

Kabinetsdelegatie

Nog een punt van ophef rondom dit WK is de overheid. Moet Nederland een kabinetsdelegatie naar Qatar sturen? Uiteindelijk is Minister voor Langdurige Zorg en Sport, Conny Helder, afgereisd naar Qatar om de wedstrijd Nederland-Qatar bij te wonen. En ruim een derde van Nederland (38%) begrijpt deze keuze om de verhoudingen met de voor ons belangrijke oliestaat goed te houden. Toch zou slechts een kleine kwart van de Nederlanders een delegatie sturen als het aan hen lag (24%). Velen vinden dan ook dat het bezoek van Conny Helder aan Qatar een teken is dat het Nederlandse kabinet economische belangen belangrijker vindt dan mensenrechten.

Al eerder schreven we dat voetballiefhebbers dit toernooi in een spagaat zitten. Het blijkt dat dit in sterkere mate geldt voor mannen dan voor vrouwen. 43% van de mannen begrijpt de keuze om een delegatie te sturen gezien de internationale belangen. Maar tegelijkertijd hebben zij sterk het gevoel dat hiermee de economische belangen boven de mensenrechten worden geplaatst (53%). Bovendien lijken mannen het een grotere schande te vinden dat het toernooi dit jaar in Qatar plaatsvindt (65%, waarvan 38% zeer eens) dan vrouwen (59%, waarvan 30% zeer eens). 

Gesprek aan tafel

Het WK dit jaar ‘leeft’, al is het misschien anders dan voorgaande jaren. Nederlanders hebben minder oranjekoorts en bedrijven hebben minder Oranje inhaakacties. Toch is het zeker onderwerp van gesprek. Meer dan de helft van de Nederlanders praat met vrienden, familie en collega’s over het WK (54%). Daarbij domineert de mensenrechtensituatie het gesprek (26%). Ook de politieke ophef rondom het toernooi wordt met elkaar besproken (23%). Maar: er is ook aandacht voor het voetballen zelf. Ruim een kwart bespreekt de wedstrijden van het Nederlands elftal en nog eens een kwart bespreekt de wedstrijden in het algemeen. En ondanks alles hebben we aardig wat vertrouwen in het Nederlands elftal. 43% van Nederland denkt dat Oranje het minimaal schopt tot de kwart finale. 

Over het onderzoek 

Het onderzoek is op eigen initiatief van Motivaction uitgevoerd om meer inzicht te krijgen in de houding van Nederlanders t.a.v. het WK voetbal 2022 in Qatar. Voor het online onderzoek is gebruikgemaakt van het StemPunt panel van Motivaction met meer dan 70.000 leden. n=1.035 respondenten in de leeftijd van 18 tot 80 jaar hebben de vragenlijst volledig ingevuld. Het onderzoek is representatief gewogen op de kenmerken geslacht, leeftijd, opleiding, regio en Mentality. Het veldwerk werd in november 2022 uitgevoerd.

Neem voor meer informatie over dit onderzoek contact met ons op.


Vragen?
Karin Lammers

Email
Functie Senior Research Consultant
Telefoon +31 (0)20 589 82 30


Gerelateerde artikelen

Aftelkalender highlights 2020

Karel Slootman
22 december 2020

250.000 jongeren zetten zich in voor een respectvolle samenleving

Ester Koot
09 november 2020

Nederlanders willen andere euthanasiewet

André Kamphuis
13 juli 2023

Het Klimaatakkoord: een goed begin, nu nog waarmaken

Anna Newen
11 september 2019
Neem contact met ons op



Copyright ©2023 Motivaction International. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency