Toegankelijkheid

Skip to main content

Mkb’er ziet sollicitatiegesprek als date

02 november 2016

Meer dan driekwart van de Nederlandse ondernemers (80 procent) is het erover eens: een sollicitatiegesprek lijkt op een date, waarbij het gevoel vertelt of de klik er is. Een duidelijke match met de organisatiecultuur is veruit het belangrijkste criterium (79 procent) bij het selecteren van nieuw personeel. Vakkennis (48 procent), werkervaring (47 procent) en werkethos (44 procent) volgen op afstand.

Beeld Mkb’er ziet sollicitatiegesprek als date: gevoel vertelt of klik er is


Deze gegevens blijken uit de jaarlijkse MKB Marktmonitor van Unique in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction onder 1.559 mkb’ers.
 

Vaste medewerkers nemen toe

De zoektocht naar nieuw personeel, en dus een nieuwe date, is nodig. Ruim een derde (35 procent) van de mkb’ers verwacht namelijk dat het aantal vaste medewerkers in 2016 toeneemt. Daarnaast verwacht 29 procent dat het aantal flexibele werknemers groeit. Voor het werven van deze nieuwe talenten wordt met name gebruik gemaakt van de netwerken van professionals zelf en dat van hun collega’s (59 procent). Daarnaast zet 57 procent van de mkb’ers een intermediair of uitzendbureau in om nieuwe collega’s te werven.

Loes Dingemans, algemeen directeur van Unique over de onderzoeksresultaten: “Dat een match met de organisatiecultuur het belangrijkste criterium is, wisten we al. Maar zo’n hoog percentage valt niet alleen op, het zet ook aan om eens met een frisse blik naar sollicitatieprocedures te kijken. De ‘klik’ is misschien wel makkelijker te ontdekken tijdens een speeddatesessie, dan tijdens een traditioneel sollicitatiegesprek. Met de aantrekkende arbeidsmarkt in ons achterhoofd, is het belangrijk dat werkgevers opvallen. Immers, sollicitanten hebben wat te kiezen en door een origineel sollicitatieproces, dat past bij het DNA van het bedrijf, is de match sneller ontdekt. Net als met daten, geldt óók hier: zorg dat je opvalt in een drukbevolkte markt!”

 

Bron: hrpraktijk, 31.10.2016


Vragen?
Kevin Hengst

Email 
Functie Senior Strategy Consultant
Telefoon +31 (0)20 589 82 25


Gerelateerde artikelen

Grote zorgen over de zorg

Lieke van Duist
26 juli 2019

Nederlanders willen andere euthanasiewet

André Kamphuis
13 juli 2023

Supermarkt favoriete winkel om energiezuinige lampen in te leveren maar nog onvoldoende bekend

Cecilia Keuchenius
16 mei 2018

Ontdek met burgerdialogen wat inwoners in jouw regio willen en creëer een breder draagvlak voor de omgevingsvisie

Cecilia Keuchenius
17 december 2018
Neem contact met ons opCopyright ©2024 Motivaction International B.V. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency