Toegankelijkheid

Skip to main content

Ontwikkeling medewerkers grootste personele uitdaging voor mkb-werkgevers

11 juli 2018

De arbeidsmarkt is krap en veel organisaties hebben moeite met het vinden van gekwalificeerd personeel. Toch blijken aantrekkelijk werkgeverschap en de ontwikkeling van werknemers grotere personele uitdagingen dan werving.

 

Dit blijkt uit de HR Marktmonitor van Unique en Motivaction waaraan ruim 2100 werkgevers uit het mkb en grootbedrijf en 2300 werknemers meewerkten. Bij het grootbedrijf is een aantrekkelijke werkgever zijn de grootste uitdaging (47%), gevolgd door groei en ontwikkeling van medewerkers (45%) en werving (44%). Binnen het mkb staat de ontwikkeling van medewerkers met 49 procent op de eerste plaats. Werving van gekwalificeerde kandidaten (46%) en aantrekkelijk werkgeverschap (38%) komen op de tweede en derde plaats. 

 

Retentie boven werving

Hoewel mkb-werkgevers hun aandacht richten op huidige werknemers, blijken een aantal belangrijke retentie-gerelateerde zaken een minder grote uitdaging. Zo staan het selectieproces en onboarding met respectievelijk 6 en 12 procent lager op de lijst. Ook vitaliteit (15%) en verloopbeperking (13%) staan niet hoog op de agenda. Hier liggen nog kansen voor bedrijven om te verbeteren, want juist deze twee onderdelen van de employee journey kunnen het verschil maken bij het binden van werknemers en het voorkomen van verloop aldus Marion van Happen, algemeen directeur Unique: “Gezien de krapte op de markt zou je verwachten dat werving de grootste personele uitdaging is. De aandacht voor werknemers die al in dienst zijn is echter groter. Toch blijkt uit het onderzoek ook dat 67 procent van werkend Nederland openstaat voor een nieuwe uitdaging. Ik adviseer de verloop- en verzuimbeperking hoger op de agenda te zetten. Natuurlijk is het belangrijk om aantrekkelijk te zijn en de ontwikkeling van personeel in het oog te houden, maar trap niet in de valkuil om andere belangrijke aspecten te vergeten.”

 

 

Bron: HR Praktijk, 10.07.2018


Vragen?
Kevin Hengst

Email 
Functie Senior Strategy Consultant
Telefoon +31 (0)20 589 82 25

Ester Koot

Email
Functie Senior strategy consultant HRM
Telefoon +31 (0)20 589 82 36


Gerelateerde artikelen

'Elke goede marketeer moet zich bewust zijn van het effect van reclame'

Karel Slootman
14 juli 2020

Vitality Omnibus meting 2022

Henriët Hensen
23 november 2021

Hoe ik leef is hoe ik fiets

Karin Lammers
25 september 2023

Irene Zondervan in PensioenAdvies: ‘Voor pensioen moet je een leesbril hebben’

Irene Zondervan
28 februari 2019
Neem contact met ons opCopyright ©2023 Motivaction International. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency