Toegankelijkheid

Wees niet bang voor griezels op straat: bijna helft van Nederlanders die Halloween viert doet dat thuis

29 oktober 2018

Het einde van oktober is in zicht. Dus mag het kostuum uit de kast en de snoeppot gevuld, want Halloween komt er weer aan. Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat het feest nog niet uitgebreid gevierd wordt in Nederland: van de ondervraagden gaf 16% aan vorig jaar iets speciaals te hebben gedaan tijdens deze enge dag. De populariteit van het feest onder jongeren zou er op kunnen wijzen dat dit in de toekomst gaat veranderen.

Halloween is eenvoudig te herkennen aan de verkleedfeesten, pompoenen met enge gezichten en mandjes vol met snoep. In onder andere de Verenigde Staten is het vieren van de feestdag ontzettend populair: daar werd er vorig jaar 8,4 miljard dollar aan uitgegeven (NOS, 2017). Nederlanders lijken wat minder enthousiast over deze avond voor Allerheiligen, slechts 16% vierde het vorig jaar. Het waren toen vooral jongeren tot 24 (28%) en mensen in de leeftijd 25 tot en met 35 (26%) die aan het verkleedfestijn meededen. Ouderen tussen de 55 en 71 vierden Halloween bijna niet (4%).
 

Lekker thuis griezelen

Veel Nederlanders vierden Halloween vorig jaar thuis (43%). Toch waren er ook mensen die een feest buiten de deur zochten: 18% vierde het bij vrienden, 17% ging naar een café of bar en 3% koos de werkvloer als plek voor hun Halloween festijn. Ondanks mogelijke kou in oktober ging 20% van de ondervraagden de straat op.
 

Trick or treat

Nederlanders zijn de beroerdsten niet als het gaat om geld spenderen aan Halloween. Gemiddeld gaven we vorig jaar 37 euro uit aan de feestdag. Als mensen ervoor kozen om iets te kopen voor Halloween ging hun geld vooral op aan snoep (46%), kostuums (38%) en cadeautjes (18%).

 

Over dit onderzoek

Voor het online onderzoek is gebruikgemaakt van het StemPunt-panel van Motivaction met meer dan 60.000 leden. 1542 respondenten in de leeftijd van 15 tot 70 jaar hebben de vragenlijst beantwoord. Het onderzoek is representatief gewogen op de kenmerken geslacht, leeftijd, opleiding, regio en Mentality. De veldwerkperiode van het onderzoek liep van 1 november tot 3 november 2017.


Vragen?

Gerelateerde artikelen
Wat doet Gen Z met hun geld?

Gen Z: Wat doen ze met die ekkies?

Anna Newen
21 augustus 2019
Klimaatpolitiek is ook inkomenspolitiek

Klimaatpolitiek is inkomenspolitiek

Gerard van der Werf
18 januari 2019
Jaaroverzicht 2019 - eindejaarsmagazine

Een terugblik op 2019, en een beschouwing op de toekomst

Karel Slootman
22 december 2019

Aan de pillen tegen Corona: voedingssupplementgebruik gestegen

Clasine van der Wal
19 februari 2021
Neem contact met ons opCopyright ©2023 Motivaction International. All Rights Reserved