Toegankelijkheid

Skip to main content

Shopper insights

De shopper op de winkelvloer reageert anders dan de consument op de bank

Gedrag in de supermarkt is vaak routinematig, plaats- en tijdgebonden en veel beslissingen worden onbewust genomen. Dat maakt dat de shopper op de winkelvloer anders reageert dan de consument thuis op de bank. Soms is de shopper ook consument, maar zeker niet altijd. De rol van de shopper wordt steeds bepalender bij de uiteindelijke keuze voor een product, merk of retailformule. 70% van de beslissingen over aankopen wordt voor de schappen genomen. Hoe raak je als (trade)marketeer de juiste snaar bij de shopper die voor het schap staat?

 

Shopper typologieën: welke activatie is het meest effectief voor jouw shoppers?

Motivaction staat aan de basis van vele succesvolle consumenten- én shopperonderzoeken. Wij adviseren onze opdrachtgevers waar (welke kanalen) en hoe (welke touchpoints) shoppers te verleiden tot het kiezen voor jouw winkel of jouw product in het schap. Omdat niet elke shopper hetzelfde is en op een eigen manier overtuigd kan en wil worden, hebben wij shoppertypologieën ontwikkeld die we continu aanvullen met relevante informatie over bijvoorbeeld de customer journey, het (online) mediagedrag, voorkeuren op de winkelvloer en de houding en gedrag omtrent duurzaamheid en gezondheid. Daarmee brengen wij – al dan niet aangevuld met ander consumentenonderzoek – in kaart welke instore communicatie het meest effectief is, welke (online) activatie werkt en welke tone-of-voice en promotiemechanismen aansluiten bij jouw shopper, merk of retailformule.

 

Mentality Shoppermodel Motivaction

Shopper onderzoek in de praktijk

Door samen met ons de Shopper Journey te doorlopen krijg je concreet antwoord op vragen als:

  • Hoe ziet het dagelijks leven van mijn shopper eruit en welk gewoontegedrag is van belang als het gaat om de aankoop van producten?
  • Hoe ziet de (onbewuste) shopper decision tree eruit?
  • Welke (onbewuste) drivers en barrières leven er in het hoofd maar ook in het hart van mijn shopper en hoe kan ik deze beïnvloeden?
  • In welke mate vallen mijn producten op in het schap en welke elementen op mijn verpakking hebben een positief of juist negatief effect op de waardering of merkwaarden?
  • Hoe kan ik het best mijn doelgroep ‘tot leven’ wekken door van mijn huidige en potentiële shoppers 'echte' personen te maken met een naam en gezicht, hobby’s, motieven, verlangens en doelen in het leven?

Onze research- en strategyconsultants zijn door hun uitgebreide kennis van en ervaring met FMCG en Retail als geen ander in staat om de inzichten te vertalen in heldere én implementeerbare adviezen. De Motivaction shoppertypologieën zijn voor een breed scala aan opdrachtgevers ingezet voor de groei van hun merk, categorie of retailformule. Wij kijken ernaar uit om ook voor jou de beste insights boven tafel te krijgen en samen jouw doelstellingen te realiseren.

 

Shopper onderzoek op anderhalve meter

Dicht op de huid van de shopper zitten en begrijpen hoe hij zijn shopping trip beleeft? Zien hoe hij producten zoekt in het schap? Horen hoe hij in-store elementen beoordeelt? En dat alles terwijl toch de veilige anderhalve meter in acht wordt genomen? Dat kan met het anderhalve meter shopper onderzoek van Motivaction! We laten respondenten shoppen met een video bril. Zij navigeren zo op eigen gelegenheid door de winkel en voltooien hun shoppingopdracht, terwijl de bril de hele trip filmt. Vervolgens nemen de respondent en interviewer van Motivaction plaats in een interviewruimte. Zij pluggen de videobril in een laptop en bekijken samen de opname van de shopping trip. Tijdens het kijken wordt de gehele trip besproken in een kwalitatief diepte-interview.

Neem voor meer informatie over shopper onderzoek contact op met Clasine van der Wal.


 


Vragen?
Clasine van der Wal

Email
Functie Senior Research Manager
Telefoon +31 (0)20 589 83 83

Els van der Velden

Email
Functie Senior Research Consultant
Telefoon +31 (0)20 589 82 22


Gerelateerde artikelen
Personderzoek

Corporate Image Personderzoek

Karel Slootman
25 maart 2014
Onderbewuste van de doelgroep

InnerWorld: inzicht in het onderbewuste van jouw doelgroep

Sander Kluiters
25 maart 2014
Waardenvisualisatie

Waardenvisualisatie

Kevin Hengstz
31 maart 2015

Dataset Marketing & Communicatie

Seth Schaafsma
24 maart 2022
Neem contact met ons opCopyright ©2024 Motivaction International B.V. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency