Toegankelijkheid
Ruim de helft (61%) van alle young professionals op de arbeidsmarkt verlaat binnen twee jaar hun eerste baan. Dat is een enorme groep jonge mensen die waarschijnlijk vol enthousiasme begint met werken, maar al snel gedesillusioneerd raakt. Volgens recent onderzoek zijn de twee grootste boosdoeners onvrede over de bedrijfscultuur en het gebrek aan doorgroeimogelijkheden.
Er lijkt dus een mismatch te zijn tussen de wensen die de jongere generatie heeft, en wat organisaties hen bieden. Als die verwachtingen van (nieuwe) medewerkers niet stroken met de werkelijkheid loopt talent misschien wel via de voordeur binnen, maar er door de achterdeur net zo hard weer uit. Hoe kun jij dit voorkomen?
Om talent aan te trekken en ook te behouden, is het belangrijk dat je een goede employer brand hebt: een voorkeurspositie bij werknemers die in jouw doelgroep vallen.
Dat doe je door zowel intern als extern te communiceren over de werksfeer, waar jouw organisatie voor staat en over de employee value proposition die jullie bieden. Je geeft talent zo al voordat ze bij je beginnen een goed beeld van het bedrijf, wat de mogelijkheden zijn en wie hun collega’s zullen worden.
Een organisatie die aansluit bij hun eigen waarden en voorkeuren is voor mensen tenslotte aantrekkelijker om bij te solliciteren. En als het beeld dat ze vooraf hebben blijkt te kloppen als ze eenmaal aan de slag gaan, zullen ze ook graag bij je blijven.
In jouw employer branding strategie kun je gebruik maken van onder andere blogs, video’s en social media berichten om het verhaal van de organisatie te vertellen. Een mooi voorbeeld is het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). In 2019 werden zij door Randstad benoemt tot meest aantrekkelijke non-profit werkgever van Nederland.
Het LUMC onderscheidt zich doordat collega’s veel kunnen leren van elkaar, en door de uitgebreide innovatie- en onderzoeksmogelijkheden. Dat zie je in hun communicatie heel goed terug. Er zijn veel persoonlijke verhalen van medewerkers op de website te vinden, de vacatureteksten benoemen de manieren waarop sollicitanten zich bij hen kunnen ontwikkelen en de organisatie maakt aansprekende video’s waarin je direct toekomstige collega’s kunt ontmoeten.
Om een echte employer of choice te worden en jouw werkgeversmerk goed in de markt te zetten, is het belangrijk dat het verhaal past bij de organisatie. Zoals ook het LUMC dat doet. Want als jouw employer brand niet overeenkomt met de werkelijkheid knappen (jonge) medewerkers snel af, en gaan ze op zoek naar een bedrijf dat wel doet wat het zegt te doen.
Maar hoe kom je er nu achter wat jouw verhaal is? Daarvoor kun je gebruik maken van de volgende methoden:
Ook als je gebruik maakt van alle bovenstaande tips en manieren, kan het best een uitdaging zijn om een goede employer branding strategie op te zetten. Want hoe weet je welke doelgroep je daarmee wilt bereiken? Welke communicatievormen passen bij die doelgroep en bij jou als organisatie? Waar begin je überhaupt met zo’n strategie?
Neem contact op met Ester Koot of Sanne Audenaert als je meer wilt weten over onderzoek dat de juiste haakjes biedt voor employer branding en het opzetten van een goede strategie.
Email s.audenaert@motivaction.nl
Functie HR-onderzoeksadviseur
Telefoon +31 (0)20 58 98 242
Email e.koot@motivaction.nl
Functie Senior strategy consultant HRM
Telefoon +31 (0)20 589 82 36
Copyright ©2023 Motivaction International. All Rights Reserved