Sport en sportbeleving

“Motivaction stak er met kop en schouders bovenuit omdat met heel weinig informatie direct de vinger op de zere plek werd gelegd en in de samenwerking ervaar ik veel snelheid en gemak.” 
Bianca Wieman, Adviseur Kennismanagement KNGU

In de huidige samenleving staan individualisme en persoonlijke wensen en behoeften steeds meer centraal. En steeds meer mensen hebben het idee dat ze geen sportvereniging of sportclub nodig hebben om een sportieve invulling aan hun leven te geven. Deze ontwikkeling vraagt van de sportbranche, sportmarketing en sportmanagement een marketingstrategie die hier nauw bij aansluit.
 

De sportbranche - sportbonden én sportclubs - staan voor de grote uitdaging om het plezier van met elkaar sporten zo te promoten dat het mensen stimuleert en motiveert om te gaan sporten. Belangrijk speerpunt bij het werven en binden van leden is om te laten zien hoe sporten ook bijdraagt aan de gezondheid en vitaliteit van Nederlanders.

Onze ruime onderzoekservaring met de sportbranche, de gezondheidsbranche én ons gericht doelgroepenonderzoek zetten wij in om jouw sportmanagement en sportmarketing optimaal aan te laten sluiten bij de specifieke wensen en behoeften van Nederlanders.

 

Het Vitality-model

Voor diepgaande inzichten in de motieven en het gedrag van Nederlanders op het gebied van sport, voeding en de balans tussen werk en privé, heeft Motivaction onlangs het Vitality-model ontwikkeld. Deze segmentatie is specifiek voor het domein sport (participatie), gezondheid en een vitale levensstijl en het brengt voor verschillende typen Nederlanders in beeld welke maatschappelijke rol ze zichzelf geven om Nederland vitaler en socialer te maken. De profielen bieden je concrete aanknopingspunten voor beleid en communicatie rondom vitaliteit en is daardoor zeer relevant voor overheden, organisaties en bedrijven die actief zijn op de domeinen sport, welzijn, zorg, onderwijs, HRM en voeding.

 

Download voor meer informatie de factsheet of bekijk de Vitality-pagina.

 

Wij bieden je met onderzoek en advies fact based inspiratie als het gaat om:

 • Tracken van merkimago en sponsorbekendheid of evaluatie van events 
 • Aansluiting vinden bij de wensen en behoeften van de doelgroep ten aanzien van productontwikkeling, bijvoorbeeld product-/concepttesting: wat is de aantrekkelijkheid, relevantie en uniciteit van nieuwe producten en services?
 • Doelgroeponderzoek en persona ontwikkeling, het in kaart brengen van huidige en potentiële doelgroepen: wat motiveert en bindt hen en wat zijn triggers en barrieres voor het beoefenen van de sport?
 • Ontrafelen van de customer journey: waar in de klantreis zijn we zichtbaar en op welke touchpoints moeten we verbeteren?

Referenties:

 • Basic-Fit: kwalitatief en kwantitatief onderzoek in verschillende landen naar de merkbeleving en KPI's door de tijd heen. 
 • Golfbaan Delfland: kwalitatief en kwantitatief onderzoek om de klantbehoeften te achterhalen 
 • Kenniscentrum Sport: kwalitatief en kwantitatief onderzoek naar imago en bekendheid en wensen rondom digitale kanalen 
 • KNGU: doelgroepsegmentatie en ontwikkeling van persona’s en inzicht in klanttevredenheid van verschillende doelgroepen opgeleverd in dashboardvorm
 • KNVB: verschillende kwalitatieve onderzoeken om inzichten te achterhalen, bijvoorbeeld onder meiden, trainers/coaches en jong volwassenen.
 • KNVB onderzoek naar de wedstrijdbeleving van vrouwenvoetbal (Oranje Leeuwinnen).
 • Trefpunt/Marathon Amsterdam: jaarlijks evaluatieonderzoek sponsorbekendheid Marathon Amsterdam (2012, 2013, 2014 en 2015). 

 

Lees ook:

'De meiden aan zet!' door Marije Lobstein, Corien van der Linden en Jan Kok, Laura Jonker en Sabrina Cols in: Sport, bestuur en management, november 2013

 

Bekijk ook:

StemPunt (het online panel van Motivaction) heeft onderzocht hoe Nederlanders de Olympische Spelen in Rio ervaren. Bekijk de animatie.

 

 

Download de Vitality-preview

Bekijk hier de privacy policy

Facebook Twitter LinkedIn